ГоловнаСуспільствоВійна

Білорусь не братиме участі в миротворчій місії на Донбасі, - МінТОТ

Білорусь і Казахстан є членами ОДКБ.

Білорусь не братиме участі в миротворчій місії на Донбасі, - МінТОТ
Юрий Грымчак
Фото: Радио Свобода

Ні Білорусь, ні Казахстан не братимуть участі в миротворчій місії ООН на Донбасі, оскільки є членами Організації Договору про колективну безпеку.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак в ефірі телеканалу "112.Україна".

"Наскільки мені відомо, країн, які попередньо погодилися на участь у миротворчій місії, більш ніж 40. Тому з точки зору Києва ні Білорусь, ні Казахстан брати в цьому участі не будуть. При цьому потрібно враховувати, що Білорусь має досвід, кілька офіцерів брали участь у миротворчій місії. Тому тут без питань", - сказав Гримчак.

"Список тих країн, які в жодному разі не будуть брати в цьому участі, теж практично зрозумілий для України - це країни-члени ОДКБ і Росія. З боку Росії є вимога, щоб це були не країни-члени НАТО", - додав він.

Гримчак також підкреслив, головне, що на сьогодні позицію щодо миротворчої місії поділяють США, Німеччина і Франція.

"Головні країни, залучені в цей процес, готові підтримати ті пропозиції, які запропонувала Україна", - наголосив заступник міністра.

Нагадаємо, раніше спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер назвав країни, які готові відправити своїх військовослужбовців на Донбасс у рамках миротворчої місії.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з держкордоном. Росія пропонує лише "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Фінансувати місію готові США і Франція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram