ГоловнаСуспільствоЖиття

Полігон у Підгірцях, який приймає до 40% київського сміття, заблоковано, Київ на межі колапсу, - "Київспецтранс"

Голова підприємства говорить про провокації.

Полігон у Підгірцях, який приймає до 40% київського сміття, заблоковано, Київ на межі колапсу, - "Київспецтранс"
Фото: golos.ua

Із п'ятниці, 14 вересня, полігон твердих побутових відходів №5 у селі Підгірці (під Києвом) заблокували невідомі особи. Про це повідомляє голова правління ПрАТ "Київспецтранс" Андрій Грущинський на сторінці підприємства в Facebook, пише "Цензор".

"Починаючи з 14 вересня полігон твердих побутових відходів №5 у селі Підгірці заблокований невідомими особами. Яка мета тих, хто це робить, і які вимоги висувають, поки що невідомо, адже акцію не підтримує жодна місцева громада, офіційно або через ЗМІ про неї теж ніяк не заявлено. Людей звозять і вивозять автобусами, а гасла, під якими стоять "мітингувальники", свідчать про те, що організатори цього заходу не розуміють реального стану справ як на самому полігоні, так і в сфері поводження з відходами взагалі", - написав директор підприємства.

При цьому він стверджує, що ситуація "ось-ось сягне критичного рівня", оскільки втручання в роботу стратегічного об'єкта, який приймає до 40% київського сміття, може призвести до серйозних екологічних наслідків для міста і навколишніх населених пунктів.

"Зараз вимушено зупинені всі дії з накриття першої карти полігону ґрунтом, що ніяк не сприяє поліпшенню екологічної обстановки навколо. Під загрозою також виявилася підготовка полігону до закриття, а саме роботи зі зміцнення захисних дамб, з переробки фільтрату тощо", - повідомив Грущинський.

Він зазначив, що "Київспецтранс" разом з КМДА і громадами навколишніх сіл докладає всіх зусиль для закриття полігону №5. Але від початку цього процесу виникли провокації.

"Ми підкреслюємо, що закриття полігону в нинішньому вигляді небезпечне, а вирішення організаторами цієї акції власних корисливих інтересів за рахунок безпеки людей неприйнятне! Немає альтернативи тому, що Київ повинен припинити захоронення сміття і отримати сучасний завод з його переробки - саме такий завод ми побудуємо за два роки. Але проблему треба вирішувати всебічно і цивілізовано. Без попередніх робіт зі зміцнення полігону і подальшої його рекультивації це місце стане екологічною бомбою уповільненої дії.

Ми звертаємося до свідомих громадян - не підтримувати цю замовну акцію, оскільки люди, які організували блокування полігону, виступають проти інтересів місцевих жителів, киян, проти екології в принципі. Ми завжди відкриті для спілкування, охоче надаємо будь-яку інформацію про стан справ на полігоні, і наші дії з його закриття, але категорично проти того, щоб цю ситуацію використовували для дестабілізації ситуації в місті та в країні", - резюмував голова правління ПрАТ "Київспецтранс" Андрій Грущинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram