ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У киянина підозрюють лихоманку Західного Нілу

Симптоми хвороби з'явилися після відпочинку на Кіпрі.

У киянина підозрюють лихоманку Західного Нілу
Фото: 112

У Києві зафіксовано випадок підозри на захворювання лихоманкою Західного Нілу. Симптоми хвороби у чоловіка з'явилися після повернення з відпочинку на Кіпрі, повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.

"У вересні чоловіка госпіталізували у відділення інфекційної реанімації Олександрівської клінічної лікарні Києва з попереднім діагнозом менінгоенцефаліт, лихоманка незрозумілого генезу. Аналіз сироватки крові спрямували у вірусологічну референс-лабораторію. В результаті були виявлені антитіла до вірусу лихоманки Західного Нілу, дослідження тривають", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що аналіз Центру громадського здоров'я не виявив ризику для жителів України. Фахівці продовжують епідеміологічне спостереження.

Радник директора Департаменту охорони здоров'я КМДА Наталя Вишневська заявила, що остаточного діагнозу наразі не встановлено.

"Зараз у пацієнта є симптоматика, яка може, зокрема, вказувати на захворювання (лихоманку Західного Нілу). Зараз немає як такого остаточного діагнозу, про який іде мова, на щастя, ні в кого, хто перебуває в київських лікарнях. Щоб встановити такий діагноз, підтвердити його, необхідно провести низку клінічних досліджень", - повідомила вона УНН.

За словами Вишневської, для підтвердження діагнозу необхідні складні дослідження, які не робляться швидко, за одну добу.

"Поки що якісь клінічні симптоми вказують на можливе захворювання, якісь - ні. Зараз продовжуються дослідження крові та іншого біологічного матеріалу, тільки після завершення цих досліджень можна буде сказати, що у нього таке захворювання", - додала вона.

Лихоманка Західного Нілу - небезпечне вірусне захворювання, яке поширюється через укуси комарів. У важких випадках воно спричиняє лихоманку, запалення оболонок мозку, лімфаденопатію, екзантему і ураження слизових оболонок.

За 7 місяців 2018 року в Україні було зареєстровано три випадки захворювання, за аналогічний період 2017 року - один випадок. Всі хворі були жителями Полтавської області, заразилися через укуси комарів. Смертельних випадків на території України не зафіксовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram