На Марсі виявили озеро з рідкою водою

Чи є там життя, вчені відповісти наразі не можуть.

Вчені оголосили, що вперше виявили свідчення наявності на Марсі води в рідкому стані. Озеро розміром близько 20 км завширшки розташоване біля південного полюса планети і приховане товстою крижаною шапкою.

Статтю про дослідження опубліковано в журналі Science.

У новому дослідженні вчені використовували радар MARSIS на борту європейського орбітального зонда Mars Express для спостережень з травня 2012 року по грудень 2015 року. На 29 знімках їм вдалося виявити місце, де сигнал радара різко змінювався - для інструмента воно має приблизно такий же вигляд, як підлідні озера Гренландії і Антарктики.

Фото: ESA/INAF

Деякі форми рельєфу на Марсі, наприклад, русла річок і ложа озер, вказують на те, що колись на поверхні планети була вода. Невелика кількість води є в тонкій марсіанській атмосфері й зараз, а полюси Марса вкриті крижаними шапками.

Крім того, вчені припускають, що темні смуги, які влітку з'являються на деяких схилах і обривах південної півкулі, можуть виявитися струмками дуже солоної води (в 2017 році у цій гіпотезі засумнівалися, оголосивши смуги струмками піску), пише N + 1.

Вчені з Національного астрофізичного інституту в Болоньї кажуть, що вперше припущення про наявність рідкої води під полярними шапками Марса з'явилися ще близько 30 років тому. Проте підтвердити чи спростувати їх досі не вдавалося, як не вдавалося й виявити на Марсі стійкі скупчення рідкої води.

Фото: USGS ASTROGEOLOGY SCIENCE CENTER, ARIZONA STATE UN

Автори дослідження вважають, що знайдений ними об'єкт - це шар рідкої води на глибині близько 1,5 кілометра. Діаметр водойми вчені оцінюють в 20 кілометрів. Його глибина становить щонайменше кілька десятків сантиметрів (таким повинен бути шар води, щоб його побачив MARSIS).

"З допомогою MARSIS ми з'ясували, що там є рідка вода, вона солона і перебуває в контакті з донними відкладеннями. Інгредієнти для того, щоб там могло існувати життя, на місці, а більше MARSIS не може сказати нічого, він не може відповісти на запитання про те, чи є там життя", - сказав на прес-конференції Енріко Фламіні, який представляє в проекті італійське космічне агентство (ASI).

Нагадаємо, в травні NASA запустила нову місію на Марс. Прибуття до Марса заплановано на 26 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram