ГоловнаСуспільствоОсвіта

Марина Порошенко відкрила у Дніпрі перший в Україні інклюзивний парк

Це сучасний і доступний інтерактивний парк рівних можливостей для всіх дітей.

Сьогодні у Дніпрі дружина Президента Марина Порошенко відкрила перший в Україні інклюзивний парк з урахуванням особливих потреб дітей.

"Сьогодні в Дніпрі свято - відкрився перший інклюзивний парк в Україні. Його з нетерпінням чекали і діти, і батьки. Ідея парку народилася в грудні 2017 року, коли ми відкривали перший в Україні інклюзивно-ресурсний центр у Солонянській школі №1. Тоді й вирішили створити цікавий, сучасний, доступний інтерактивний парк рівних можливостей для всіх дітей. Вдячна керівництву області за ініціативність та креатив. Вони втілюють проекти, які покращують життя мешканців регіону. Бачимо результат і вдячність людей. Цей парк стане улюбленим місцем відпочинку для багатьох дітей", - зазначила Марина Порошенко.

За словами Першої Леді, аналогічні парки відкриватимуться по всій Україні.

"Президент Петро Порошенко акцентує увагу на створенні рівних умов для всіх дітей. Це означає, що особливі хлопчики і дівчатка можуть вільно виховуватися разом з однолітками, - сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко. - З урахуванням потреб таких дітей ми реконструюємо школи. Зараз в регіоні 150 шкіл, де разом з ровесниками навчаються майже півтисячі дітей з інвалідністю - це вдвічі більше, ніж рік тому. У навчальних закладах ми облаштували 51 медіатеку і 18 ресурсних кімнат. Ще один успішний проект - інклюзивний парк у Дніпрі".

За словами радника губернатора області Юрія Голіка, "ніколи раніше держава не приділяла такої уваги інклюзії, раніше вона закінчувалася на пандусах".

"Іншого дитячого інклюзивного парку в країні ще не існує. Тому він народився в Дніпрі. Перші місяці експлуатації ігрового майданчика покажуть, які елементи можна вдосконалити. Їх плануємо використовувати в парках по всій області. Наша мета проста - кожне місце відпочинку повинно бути доступним для всіх дітей без винятку. Позитивним досвідом готові ділитися з іншими регіонами", - заявив Голік.

Проект парку розробив Дніпровський архітектор Сергій Дербін. За його словами, парк цілком безпечний для ігор і розваг.

"Екологічно чиста поверхня парку не ковзає, вона пружна і м'яка, щоб не травмуватися під час раптового падіння. Тим, у кого слабкий зір, самостійно зорієнтуватися допомагає тактильна плитка", - розповів Дербін.

До інклюзивного парку ведуть три входи. У кожного з них - карта, яка розповідає, де і що розташоване. Також поблизу кожної ігрової локації розташовані інформаційні таблички. Крім правил поведінки на майданчику, на них можна знайти цікаві дані про місто Дніпро, згадати абетку. Завдяки шрифту Брайля, їх можуть прочитати і діти з проблемами зору.

У парку розташована садиба "Ранчо" з ковбойською тематикою. Всередині яскравого будиночка - сенсорні панелі. Натиснувши на кнопку, діти отримують завдання англійською мовою. Такі інтерактивні іграшки призначені для розвитку мислення, уваги і логіки.

25-метровий "Помаранчевий тунель" містить іграшки, змонтовані на зручній висоті, вони реагують на дотики і відгукуються українською мовою.

У парку можна погойдатися з друзями чи батьками на гойдалках рівних можливостей, покататися на каруселі, зіграти в незвичайний баскетбол. Для сімейного відпочинку - столи з лавками. За ними комфортно навіть тим, хто в інвалідному візку.

"Трав'яне покриття в парку двох типів. Газонна трава, на якій можна і треба валятися і по якій можна бігати. Штучна трава - у місцях з'єднання парку із самим сквером, - пояснив Голік. - Є спеціальні гойдалки, на які можна заїхати на візку, зафіксувати його і гойдатися. Є гойдалки для батьків з дитиною, на яких дитина сидить окремо від батьків. Парк зроблений так, що скрізь можна проїхати на візку, провезти коляску з дитиною, кататися парком на роликах".

Вартість проекту становила 21 млн грн, його було профінансовано з обласного бюджету. Інклюзивний парк - спільний проект Дніпропетровської ОДА та Благодійного Фонду Петра Порошенка в рамках соціальної програми дружини Президента України Марини Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram