ГоловнаСуспільствоЖиття

Хроніки Незалежності. Приборкання Чорнобиля

Робота найвідомішої АЕС у світі, що наганяла на всіх страх, була остаточно зупинена лише у 2000 році.

Хроніки Незалежності. Приборкання Чорнобиля

32 роки тому, в ніч проти 26 квітня 1986 року, сталася одна з найбільших техногенних катастроф в історії людства. У результаті вибуху на Чорнобильській АЕС стався витік радіації, який сумарно в 30-40 разів перевищив рівень радіації внаслідок бомбардування Хіросіми.

Від горіння реактора утворилася хмара, що рознесла радіоактивні матеріали, передусім радіонукліди йоду і цезію, по території України, Білорусі та Європи загалом.

Після аварії роботу атомної електростанції припинили через небезпечну радіаційну ситуацію. Однак уже в жовтні 1986 року, після дезактивації території і споруди «саркофага», 1-й і 2-й енергоблоки знову запрацювали. У грудні 1987 року було відновлено роботу 3-го енергоблоку. Увесь цей час ЧАЕС залишалася об'єктом підвищеної аварійної та радіаційної небезпеки.

Тільки в грудні 2000-го робота найвідомішої АЕС у світі, що наганяла на всіх страх, була остаточно зупинена. У 2018 році завершився монтаж нового безпечного конфайнмента (НБК) над ЧАЕС. Будівництво цього унікального об'єкта укриття уможливив підписаний у грудні 1995 року Меморандум про взаєморозуміння між урядом України, урядами країн Великої сімки та Комісією Європейського Співтовариства щодо закриття Чорнобильської АЕС.

LB.ua нагадує ключові етапи вирішення проблеми Чорнобиля в роки Незалежності.

Проект «УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» нагадує про найяскравіші і найважливіші події в житті України з моменту прийняття Акта проголошення незалежності в 1991 році.

Перший випуск проекту був присвячений першому українському космонавтові Леоніду Каденюку, другий - візиту Івана Павла ІІ в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram