ГоловнаСуспільствоВійна

25 громадян Італії воювали проти України на Донбасі

Раніше цей список передавали послу Італії, але реакції не було.

У Верховній Раді підготували список із 25 громадян Італії, які воювали проти України на Донбасі. Про це в коментарі LB.ua заявив народний депутат фракції БПП Андрій Антонищак.

"Група народних депутатів звернулася із запитами до військової прокуратури і СБУ. Ми отримали списки з даними, в тому числі з номерами мобільних телефонів, 25 італійців, які брали і беруть участь у війні проти нашої держави на Донбасі", - сказав він, продемонструвавши списки.

За його словами, Генпрокуратура України повинна звернутися в прокуратуру Італії для оперативного реагування на ці злочини громадян, які брали участь у бойових діях у складі батальйонів незаконних збройних формувань "Восток" і "Призрак".

"За нашою інформацією, ці громадяни Італії можуть бути причетними до загибелі мирного населення і українських військовослужбовців. Тому ми передали всі документи і звертаємося в ГПУ, у МВС, СБУ - внести відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування за відповідними статтями ККУ", - сказав він.

Антонищак додав, що раніше ці документи передавали послу Італії в Україні. Однак реакції не було.

"Тому від імені парламенту ми просимо Міністерство закордонних справ України вручити послу Італії в Україні ноту протесту у зв'язку з участю італійських громадян у війні проти України", - сказав він.

Нагадаємо, що в Італії заарештовано військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, якого звинувачують у вбивстві фоторепортера, громадянина Італії Андреа Рокелле поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

Справу розслідує прокуратура міста Павії. Головним свідком є французький журналіст, який вказав на те, що смерть Рокелле стала наслідком застосування зброї підрозділом Нацгвардії, в якому проходив службу Марків. При цьому, за даними українського слідства, двоє журналістів загинули внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram