ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна опустилася на 138 місце у світовому рейтингу щастя

Найщасливіші - жителі скандинавських країн.

Україна опустилася на 138 місце у світовому рейтингу щастя
Фото: EPA/UPG

Україна зайняла 138 місце серед 156 країн за рівнем щастя, йдеться у Всесвітній доповіді про щастя підрозділу ООН з пошуку рішень стабільного розвитку.

Автори опублікованого в середу звіту відштовхувалися від таких критеріїв, як очікувана тривалість життя, соціальна підтримка, корупція. Індекс рівня щастя в різних країнах, який розраховується для визначення їх місця в рейтингу, складається з низки економічних показників: рівня безробіття, інфляції, рівня ВВП і міграції, які впливають на те, наскільки комфортно людям жити у своїй країні.

Українці, за підрахунками укладачів нинішнього рейтингу, який охоплює 2015-2017 роки, почуваються менш щасливими, опустившись на 138 місце зі 132-го, яке Україна займала в торішньому рейтингу за 2014-2016 роки. На рівень щастя українців вплинули такі фактори, як доходи, відчуття свободи і довіри, тривалість життя, соціальний захист і щедрість.

Україна зайняла місце між Суданом і Того. Молдова, друга найбідніша в Європі країна, - на 67 місці, Грузія зайняла 128 місце, а Росія і Казахстан виявилися 59-ю і 60-м у рейтингу. З пострадянських держав найвище місце - 44-те - зайняв Узбекистан.

Найвищий індекс щастя - у Фінляндії. На другому місці - Норвегія, третьому - Данія. Далі йдуть Ісландія, Швейцарія, Нідерланди, Канада, Нова Зеландія, Швеція та Австралія.

Замикають рейтинг в основному африканські держави - Південний Судан, Центрально-Африканська Республіка і Бурунді.

Звіти про "світове щастя" готуються щорічно до Міжнародного дня щастя, який відзначають 20 березня.

Звіт 2018 року було оприлюднено 14 березня на урочистій церемонії в Папській академії наук у Ватикані. Наступного тижня, 20 березня, з нагоди Міжнародного дня щастя презентація цього звіту відбудеться в Організації Об'єднаних Націй.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram