ГоловнаСуспільствоЖиття

Міноборони до кінця року введе систему внутрішнього контролю за стандартами НАТО

"Корупція - це ворог номер один для України".

Міноборони до кінця року введе систему внутрішнього контролю за стандартами НАТО
Фото: job-sbu.org

До кінця року в Міністерстві оборони буде введено систему внутрішнього контролю згідно зі стандартами НАТО, її завдання - підвищити рівень довіри США і країн-донорів до глибинних реформ оборонної сфери.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив іноземний радник Міноборони від США Стівен Сильверштейн.

"Корупція - це ворог номер один для України. Корупція - це системне явище для будь-якого уряду, навіть для США. Але чи є у вас системи недопущення проявів корупції? У Міноборони це повинна бути система внутрішнього контролю. Система, спрямована на виявлення ризиків корупції та усунення їх до того, як корупційне діяння стане реальністю, а не після цього", - зазначив він.

Сильверштейн розповів, що вже неодноразово спілкувався на тему введення системи внутрішнього контролю з Головною інспекцією та Департаментом внутрішнього аудиту Міноборони.

Зараз фахівці проводять аналіз за багатьма процедурами укладення контрактів, закупівель, логістики та бюджету, щоб забезпечити належний внутрішній контроль для прямого зменшення ризиків шахрайства, непродуктивних витрат і зловживань.

"Ще одна складність на антикорупційному шляху - це те, що доводиться мати справу з держпідприємствами. Я розумію, що держпідприємства повинні бути, наприклад, для виробництва або закупівлі секретних видів озброєння. Але держпідприємства не потрібні для закупівлі берців. Також не потрібен для цього посередник, який візьме свою частину грошей... Необхідна повна прозорість і відкрита конкуренція, щоб забезпечити отримання товарів і послуг у найкращій якості за найкращу ціну. І не потрібні ніякі посередники. Українці доволі розумні для того, щоб укладати чесні, прозорі контракти. Не потрібно засекречувати прості закупівлі, наприклад, берці", - додав радник.

Нагадаємо, цього року США також направлять у Міноборони України радників із кібербезпеки та стратегічних комунікацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram