ГоловнаПолітика

Членство в НАТО для Грузії та України є можливим незважаючи на дії Росії, - Heritage Foundation

Директор центру пропонує змінити статут НАТО і тимчасово виключити окуповані території РФ з-під дії вимог спільного захисту.

Членство в НАТО для Грузії та України є можливим незважаючи на дії Росії, - Heritage Foundation
Фото: euromaidanpress.com

Членство в НАТО для Грузії, а згодом і для України, є можливим. У цьому переконаний директор Центру зовнішньополітичних досліджень Heritage Foundation Люк Коффі, передає Голос Америки.

На його думку, Грузія відповідає вимогам НАТО, а її співпраця з трансатлантичним альянсом є надзвичайно активною. Проблема в тому, що прийняття Грузії в НАТО може автоматично означати війну з Росією через окуповані території.

"Сьогодні політика Росії в Грузії та Україні полягає в тому, щоб тримати ці країни поза ЄС і НАТО. Вони думають, що нелегальна окупація частин цих країн - найкращий шлях перешкодити їхньому вступу в ЄС і НАТО. Але ми повинні прибрати це", - заявив Люк Коффі.

Для цього Коффі пропонує ввести зміни до статуту НАТО і тимчасово виключити окуповані Росією території з-під дії вимог спільного захисту.

"Це посилає дуже потужний сигнал Москві, що тільки тому, що ви десь втрутилися - у Криму, Східній Україні, Цхінвалі, Абхазії чи Придністров'ї, - лише тому, що ви нелегально окупували територію цієї країни, це не зупинить прогрес цієї країни у зближенні з євроатлантичною спільнотою. Це не зупинить її трансатлантичної інтеграції", - підкреслив Коффі.

Люк Коффі вважає, що ці дії, хоча і непрості, позбавлять Росію мотивації до агресії і окупації територій інших країн.

Як повідомлялося, Україна і Грузія мають намір об'єднати зусилля для вступу країн в ЄС і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram