ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Набув чинності закон про медреформу

Із квітня українці зможуть обирати лікаря первинної допомоги.

Набув чинності закон про медреформу
Фото: Макс Требухов

У вівторок, 30 січня, набув чинності закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

Як повідомляє прес-служба МОЗ, саме триває підготовка до створення Національної служби здоров'я України - національного страховика, який буде укладати договори з установами охорони здоров'я і закуповувати в них послуги медичного обслуговування населення. Відомство планує, що до липня НСЗУ буде створена і розпочне роботу.

Також почався процес автономізації медустанов - перетворення медичних установ на комунальні некомерційні підприємства. У такому статусі вони зможуть укласти договори з НСЗУ і отримувати пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету.

Для входження в реформу установа первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему (МІС) і під'єднатися до електронної системи охорони здоров'я, яка зараз працює в тестовому режимі, привести матеріально-технічне забезпечення до рівня табеля технічного оснащення.

Українці зможуть обирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ними декларації з квітня 2018 року. До цього часу підписання декларацій про вибір лікаря відбувається в пілотному режимі.

Нагадаємо, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада прийняла законопроект №6327 - ключовий у реформі охорони здоров'я. Він вводить державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

Зокрема, вводиться поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медичних послуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь установленим єдиним тарифом, який буде затверджуватися Кабінетом Міністрів щорічно. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України і тим, хто зареєстрований платником податків в Україні.

14 листопада 2017 року було прийнято ще один законопроект із цього пакету - №7117 - про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості. Згідно з документом, для залучення кваліфікованих фахівців до роботи в сільській місцевості запропоновано встановити систему стимулів, зокрема забезпечити працівників житлом і службовим транспортом, можливостями для отримання освіти і підвищення кваліфікації, створити сприятливі умови праці, в тому числі розвинену матеріально-технічну базу для медичного обслуговування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram