ГоловнаСуспільствоВійна

Німеччина і Франція намагалися не дратувати Москву наданням Києву зброї, але вони помилялися - Геращенко

"Єдиний гарант безпеки України та Європи - це сильна армія".

Німеччина і Франція намагалися не дратувати Москву наданням Києву зброї, але вони помилялися - Геращенко
Фото: Facebook/Iryna Gerashchenko

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко вважає помилковою політику Німеччини і Франції з умиротворення Росії ненаданням Києву летального озброєння.

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Ми дуже цінуємо наших партнерів за "нормандським форматом", Німеччину і Францію, їхній вагомий внесок у питанні миру на Донбасі і миротворчі зусилля. Водночас, на моє глибоке переконання, якщо б свого часу саме Німеччина і Франція не заблокували в НАТО ПДЧ (план дій щодо членства) для України і Грузії, "нормандський формат" міг би і не виникнути, тому що РФ не зважилася б напасти і відрубати шматки території від Грузії і України", - написала Геращенко.

На її думку, в 2008 році Париж і Берлін, заблокувавши просування України в НАТО, "керувалися благими намірами - не дратувати Москву".

"Результат був абсолютно протилежний - це не умиротворило Москву, а тільки розв'язало їй руки. Зараз наші щирі партнери по НАТО щирими намірами миротворчості намагаються не розлютити Москву наданням Україні зброї. Але вони помиляються. Єдиний гарант безпеки України та Європи - це сильна армія", - підкреслила Геращенко.

"У Кремлі розуміють тільки мову сили, і відверто сміються над умиротворенням через піддавання", - додала вона.

Нагадаємо, 3 січня міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель відвідав Київ. Під час візиту він заявив, що Німеччина скептично ставиться до того, що зброя, надана США Україні, допоможе вирішити ситуацію на Донбасі. Габріель також висловив сподівання, що зустріч глав МЗС країн "нормандського формату" може відбутися під час Мюнхенської конференції з питань безпеки, запланованої на лютий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram