ГоловнаСуспільствоВійна

WSJ: надана Україні aмериканська зброя не повинна опинитися в руках бойовиків

"Джавелінами" оснастять розташовані далеко від фронту частини ЗСУ.

WSJ: надана Україні aмериканська зброя не повинна опинитися в руках бойовиків
Фото: wikimedia.org

Плани США передати зброю Україні розгнівали Росію і викликали погіршення взаємних відносин, але занепокоєння американської сторони викликає також можливість того, що така зброя, як ПТРК "Джавелін" (Javelin) потрапить у руки ворога.

Про це написала американська газета The Wall Street Journal, повідомляє "Голос Америки".

"Надання зброї Україні має запобігти перетворенню тліючого конфлікту на великомасштабні бойові дії шляхом збільшення можливостей урядових сил краще захищатися в разі наступальних операцій ворожих сил. Американські офіційні особи уважно вивчають справу передачі Україні протитанкової зброї Javelin. Тому нею будуть оснащені частини, розташовані далеко від фронту, щоб її не використовували для наступальних операцій, і щоб не залишили ворогові", - йдеться в повідомленні.

Видання зазначає, що ці побоювання представників США не безпідставні, оскільки подібні інциденти не є винятком і вже відбувалися в минулому в Грузії, Сирії і самій Україні.

Так, американське обладнання після агресії РФ проти Грузії в 2008 році було знайдено на захоплених російських базах, а деякі частини можна було придбати на "чорному" ринку в Тбілісі. Також деяке озброєння східноєвропейського походження, надане антиурядовим бійцям у Сирії, згодом виявилося в руках ІДІЛ.

В Україні ж одна з переданих США в 2014 році ЗСУ радарних систем для виявлення розташування ворожої артилерії, розміщена неподалік Дебальцевого, потрапила в руки сепаратистів і росіян, що їх підтримують, проте представник ЗСУ повідомив американську сторону, що частини радарної системи перед відступом військ були знищені.

"Американські й українські офіційні особи вважають дуже важливим те, щоб така зброя як Javelin, не опинилася в руках сепаратистів, які могли б використовувати її згодом проти українських танків. Навіть одна російська офіційна особа дала зрозуміти, що рішення американської сторони розумне, оскільки сепаратисти або росіяни могли б потім перепродати зброю в зони конфліктів, і її могло би використати проти американської техніки (бронетранспортерів і танків) або персоналу за кілька тисяч кілометрів від України", - йдеться в статті.

Нагадаємо, 20 грудня 2017 року The Washington Post повідомив, що Адміністрація президента США схвалила продаж Україні летальної зброї на суму $41,5 млн. Газета писала, що Україні нададуть самозарядні великокаліберні снайперські гвинтівки M107A1, боєприпаси, а також супутні деталі й аксесуари.

Через кілька днів американські ЗМІ повідомили, що загальна вартість оборонного пакета становитиме $47 млн. Він включатиме 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок Javelin.

Голова Пентагону Джеймс Меттіс заявив, що "поки ніхто не захоче вторгнутися в Україну, вплив цієї зброї не буде значним".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram