ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримськотатарський активіст, який оголосив голодування, пережив у СІЗО мікроінсульт

За словами Асана Чапуха, ніхто зі співробітників СІЗО не надав йому допомогу

Кримськотатарський активіст, який оголосив голодування, пережив у СІЗО мікроінсульт
Фото: Крымская правозащитная группа

65-річний кримський татарин Асан Чапух, якого підконтрольний Росії Верховний суд Криму відмовився відправити під домашній арешт, пережив у СІЗО мікроінсульт. Про це розповів його адвокат Айдер Азаматов, який відвідав активіста в слідчому ізоляторі.

"Сам він пересуватися не міг і йшов разом із сусідом по камері. Коли я запитав, що з ним сталося, він відповів, що вчора у нього був мікроінсульт і ніхто зі співробітників СІЗО не надав йому медичну допомогу. Йому відповідали, що потрібно письмово звертатися в санчастину", - пояснив адвокат.

Азаматов має намір вимагати негайної госпіталізації Чапуха і покарання працівників слідчого ізолятора за бездіяльність. "Неймовірно цинічне і недбале ставлення до людини у віці 65 років, яка просила допомоги у людей, які зобов'язані були її надати, але цього не зробили, не має залишитися без уваги громадськості, а винні у такій бездіяльності люди повинні отримати покарання за максимальною суворістю закону", - додав Азаматов.

Нагадаємо, 23 листопада окупаційна влада провела серію обшуків у будинках кримськотатарських активістів. Зокрема, силовики обшукали будинок Бекіра Дегерменджі, батька фігуранта "справи 26 лютого" Мустафи Дегерменджі, в селі Грушівка під Сімферополем. Ще один обшук пройшов у Грушівці в будинку активіста кримськотатарського національного руху Казима Аметова, а в селі Південне під Феодосією - у активіста кримськотатарського національного руху Ельміри Газієвої у її відсутність. Повідомлення про обшук надійшло також із Сімферополя. Після обшуків затримали Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Кязима Аметова. Управління ФСБ Росії по анексованому Криму звинуватило активістів у "вимаганні в особливо великому розмірі в громадянина Туреччини".

Асану Чапуху призначили запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО на два місяці, до 15 січня 2018 року. 5 грудня 65-річний активіст Асан Чапух оголосив голодування на знак протесту проти рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram