ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд у Криму ще на три місяці залишив у СІЗО трьох кримських татар, яких звинувачують у тероризмі

Під час засідання суддя наказав вивести із залу частину слухачів.

Суд у Криму ще на три місяці залишив у СІЗО трьох кримських татар, яких звинувачують у тероризмі
Фото: goodvin.info

Сьогодні, 7 грудня, підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя продовжив термін утримання в СІЗО трьом фігурантам другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" на три місяці.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua в Криму.

Таким чином, Сейран Салієв, Мемет Бєлялов і Тимур Ібрагімов залишаться під арештом до 9 березня.

Слідчий і прокурор заявили, що термін утримання фігурантів у справі закінчується, а завершити слідчі заходи не встигають. Окрім того, вони вважають, що кримські татари можуть вплинути на перебіг слідства, знищити докази, сховатися на території України.

Захист клопотав про зміну запобіжного заходу на домашній арешт.

"Я батько чотирьох неповнолітніх дітей, інвалід третьої групи по зору. У мене щойно народилася дитина, дружина не може розриватися", - сказав Ібрагімов у суді.

У Сейрана Салієва четверо малолітніх дітей, у Мемета Белялова - одна дитина, також він доглядає за літніми хворими батьками.

"Те, що вони можуть сховатися, - нікчемний аргумент. У держави достатньо коштів і сил запобігти цьому, є спеціальні служби, які забезпечать контроль за ними в разі обрання домашнього арешту", - заявив адвокат Ібрагімова Джеміль Темішев.

Утримання в СІЗО адвокати розглядають як тиск на обвинувачених з боку слідства.

Також на початку засідання адвокати заявили клопотання про те, щоб підсудних не утримували в скляному "акваріумі", оскільки це принижує їхню честь і гідність.

"Ніякої загрози учасникам суду ми не несемо. Утримання в таких умовах я розцінюю як те, що мене вважають особливо небезпечним злочинцем, хоча жодного доказу цього не наведено", - аргументував клопотання Бєлялов.

У відповідь суддя постановив вивести із залу суду частину слухачів, мотивуючи це тим, що для підсудних немає місця в залі. Після цього відмовив у клопотанні.

Захист має намір оскаржити рішення найближчим часом.

Нагадаємо, раніше адвокати у "справі Хізб ут-Тахрір" заявили про фальсифікацію слідства.

Представники ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши в список 15 об'єднань, названих "терористичними".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram