ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Світовий банк оцінює кількість дорослих курців в Україні в 7,2 млн осіб

СБ вважає, що стратегії з оподаткування повинні бути зосереджені на результатах стану здоров'я.

Світовий банк оцінює кількість дорослих курців в Україні в 7,2 млн осіб
Фото: dpchas.com.ua

Світовий банк оцінює кількість дорослих курців в Україні на 2017 рік у 7,2 млн осіб.

Про це йдеться в матеріалах презентації банку за оцінкою витрат, пов'язаних зі споживанням тютюну.

"Порівняно з 2010 роком, 2017-й засвідчив 20% -ве відносне скорочення частки населення, яке курить тютюн щодня. Це значною мірою пов'язано зі скороченням куріння серед чоловіків, оскільки ніякого істотного скорочення серед курців-жінок не спостерігалося. Всього станом на 2017 рік щодня курять 7,2 млн дорослих українців (35,9% усіх дорослих чоловіків і 7% усіх дорослих жінок)", - ідеться в матеріалах.

СБ вважає, що стратегії з оподаткування повинні бути зосереджені передусім на результатах стану здоров'я, а вже потім на перевагах для фіскальної сфери.

При цьому податки на тютюнові вироби скорочують їх споживання тільки тоді, коли вони зменшують економічну доступність сигарет.

"В Україні економіка стабілізується, тому сигарети стануть більш доступними для споживачів, що збільшить їх споживання, якщо тільки темпи зростання податків на тютюнові вироби не будуть ще вищими", - вважають у банку.

Відзначають, що всього на планеті курить 22% дорослого населення, і майже 80% з 1,3 млрд курців у світі проживають у країнах з низьким і середнім рівнем доходів.

При цьому СБ оцінює сукупну шкоду від куріння в 1,4 трлн доларів на рік, звертаючи увагу на зниження продуктивності роботи співробітників і скорочення їх загальної тривалості трудової діяльності, викликаючи хронічні захворювання і передчасну смерть. У результаті куріння перешкоджає розвитку людського капіталу і тягне за собою додаткові витрати на охорону здоров'я.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді встановити щорічне підвищення акцизу на цинарки на 20% до 2025 року, і довести його таким чином до рівня 90 євро за 1 тис. штук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram