ГоловнаСуспільствоЖиття

Затриманих у РФ українських прикордонників, імовірно, заарештовано на два місяці

Представницьку зустріч із цього питання було фактично зірвано.

Затриманих у РФ українських прикордонників, імовірно, заарештовано на два місяці
Фото: inforesist.org

Двох українських прикордонників, які зникли під час моніторингу кордону з Росією в Сумській області, ймовірно, заарештовано російським судом на два місяці.

Про це повідомив речник Держприкордонслужби України Олег Слободян у Фейсбуці.

За його словами, представницьку зустріч на лінії кордону для вирішення питання із затриманими було фактично зірвано, оскільки на неї прийшов один російський прикордонник. Він заявив, що "не уповноважений відповідати на запитання" і вручив російську версію протоколу про зустріч.

"Водночас обставини "затримання" двох офіцерів російськими прикордонниками потроху вдається з'ясувати. По-перше, за оперативною інформацією в РФ стосовно українських прикордонників уже відбувся суд. При цьому розгляд відбувався за двома статтями: щодо незаконного перетину кордону і... злісної непокори працівникам правоохоронного органу. Рішення суду - два місяці під вартою. Ці обставини наштовхують на думку про те, що наших військовослужбовців захопили силою, а той факт, що до них кілька днів тому не пустили українського консула, лише це підтверджує. Радше за все, на офіцерів чинять психологічний тиск і не виключено, що в них на тілі є очевидні ознаки фізичної боротьби на кордоні", - написав Слободян.

Він наголосив, що Держприкордонслужба спільно з Міністерством закордонних справ продовжуватиме вимагати від російської сторони видати українських прикордонників.

Нагадаємо, два офіцери відділу прикордонної служби "Зноб-Новгородське" Сумського прикордонного загону пропали під час моніторингу кордону з РФ 4 жовтня. Згодом ФСБ повідомила про затримання українських військовослужбовців, нібито на території Росії. Українського консула до них не пустили, пославшись на те, що ще не встановили особи затриманих.

Наприкінці серпня в Білорусі пропав 19-річний громадянин України Павло Гриб. Про це повідомив його батько - колишній прикордонник, військовий капелан Ігор Гриб. 24 серпня Павло виїхав до білоруського Гомеля, де повинен був зустрітися з дівчиною з Росії, з якою познайомився в соціальних мережах. Однак після перетину кордону Білорусі хлопець зник.

Як пізніше з'ясувалося, хлопця затримала ФСБ Росії. Зараз його утримують у СІЗО Краснодара. Повідомляли, що його звинувачують за статтею 205.1 КК РФ (сприяння терористичній діяльності).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram