ГоловнаСуспільствоЖиття

Корпорація "РІЕЛ" і Ростислав Мельник сприяють реабілітації воїнів АТО Новости компаний

У 2016 році корпорація «РІЕЛ» та Ростислав Мельник виділили 1,7 мільйона гривень на реабілітацію учасників АТО.

Реабілітація бійця АТО Сергія Калитюка
Фото: Тарас Атаманів
Реабілітація бійця АТО Сергія Калитюка

Війна на сході України триває уже три роки. За цей час наша країна втратила сотні захисників, які боронили її кордони від ворога. Тисячі бійців АТО отримали поранення різної ступені тяжкості, що, безумовно, ускладнило їхню психологічну та фізичну адаптацію до життя поза фронтом.

Аби допомогти воїнам АТО повернутися до мирного життя, бізнесмен та меценат Ростислав Мельник, який очолює Благодійний Фонд та є президентом будівельної корпорації «РІЕЛ», долучився до створення сучасного реабілітаційного центру, де могли б надати кваліфіковану допомогу людям з обмеженими фізичними можливостями. 

Завдяки Благодійному Фонду Ростислава Мельника, девіз якого «Турбота і розвиток!», учасники АТО мають змогу безкоштовно пройти курс фізичної та психологічної реабілітації.

Що підштовхнуло збудувати центр в Україні

Ідея будівництва реабілітаційно-оздоровчого центру «Модричі» з’явилась вже під час військових дій на Донбасі. Тоді, у 2014-2015 роках, у Львівський військовий госпіталь почали привозити багато важкопоранених бійців.

«Ніхто взагалі не знав, що з ними робити. Ми почали шукати команду, яка б змогла поставити на ноги наших бійців. Знайшли кількох професіоналів, які дійсно розуміють, що таке реабілітація, привезли їх до Львова і разом з ними почали проектувати центр. Протягом чотирьох місяців зробили реконструкцію діючого санаторію і заснували там реабілітаційний центр», – розповів президент корпорації «РІЕЛ» і голова Благодійного Фонду Ростислав Мельник.

Корпорація «РІЕЛ» та Ростислав Мельник допомагають бійцям АТО пройти курс реабілітації
Корпорація «РІЕЛ» та Ростислав Мельник допомагають бійцям АТО пройти курс реабілітації

Так, 1 травня 2015 року з’явився реабілітаційний центр «Модричі» у селі з однойменною назвою, що на Львівщині.

Для України медичний заклад унікальний тим, що його дизайн продуманий до найменших дрібниць для самостійного використання простору людьми, які пересуваються на інвалідних візках.

У центрі реабілітацію можуть пройти люди із важкими діагнозами – ураженнями головного мозку та травмами хребта.

Для Благодійного Фонду, очолюваного Ростиславом Мельником, та корпорації «РІЕЛ» реальна допомога бійцям АТО – один із пріоритетів сьогодення.

Лікуванням одного пацієнта займаються близько п’яти фахівців

Головні фахівці закладу, серед яких фізичні терапевти, невропатологи та головний лікар, пройшли навчання в Нідерландах, Канаді та США. 

«Реабілітація – це дуже дороге лікування. За кордоном на неї витрачають дуже багато ресурсів. Якщо в Європі один день лікування коштує від 800 євро на добу, то в нас воно значно дешевше. Трудовитрати в Україні набагато менші, хоча спеціалісти і методики аналогічні», – зауважив голова Благодійного Фонду Ростислав Мельник.

Команда реабілітаційного центру складається з медиків та фізичних терапевтів. Донедавна останні не вважалися в українському законодавстві медичними працівниками. Але згідно із внесеними змінами фізичні терапевти тепер також медики. А колектив «Модричів» – одна велика команда.

«Для лікування одного пацієнта необхідно, щоб ним займалися 4-5 людей. Тому штат центру дуже великий. Самих спеціалістів на початку було дуже мало, але за два роки існування центру ми вивчили медиків, які вже готові лікувати пацієнтів з важкими травмами. Бо до того взагалі не було таких спеціалістів», – поділився очільник корпорації «РІЕЛ» Ростислав Мельник.

Зазначимо, що в центрі працюють на сучасному іноземному обладнанні, яке привезли з Нідерландів та Сполучених Штатів.

Скільки бійців пройшли безкоштовне лікування

За час існування реабілітаційному центру завдяки підтримці Благодійного Фонду Ростислава Мельника та корпорації «РІЕЛ» безкоштовне лікування пройшли 60 військових.

«Насправді, коли ми взялися за створення реабілітаційного центру, ми не розуміли, скільки саме поранених бійців АТО потребують нашої допомоги. Звісно, ми усвідомлювали, що за власні кошти ми не можемо вилікувати всіх. Але існує багато фондів, які отримують підтримку від бізнесменів, меценатів, і привозять до центру на Львівщині пацієнтів із Харкова, Одеси, Дніпра. І вже у нас їх лікують», – підкреслив очільник Благодійного Фонду Ростислав Мельник.

Реабілітація Сергія Загасайла
Фото: Благодійний Фонд Ростислава Мельника
Реабілітація Сергія Загасайла

У центрі «Модричі» люди вчаться жити наново. Комусь із пацієнтів вдасться здолати недугу та знову стати на ноги, а хтось ніколи вже не зможе ходити. Проте підтримка близьких та рідних, усвідомлення цінності людського життя змушують продовжувати боротьбу. Тут людей з обмеженими фізичними можливостями вчать, як пересуватися на візку, як долати перешкоди на дорогах, як спускатися сходами.

Для послуг пацієнтів на території закладу є спеціальна тренажерна зала та басейн.

«Їх вчать, як потрібно жити в інший спосіб, ніж вони жили до того. Вони опановують візок. Наприклад, як на ньому їздити, переїжджати різні бар’єри, бордюри. Їх вчать готувати, стежити за собою», – сказав президент корпорації «РІЕЛ» Ростислав Мельник.

Крім того, центр пропонує великий комплекс занять різних напрямків, включно з психотерапією, аби процес реабілітації минав більш комфортно та результат був досягнутий за максимально короткий строк.

Фото: Реабілітація у центрі «Модричі»

На сьогодні кожен десятий пацієнт лікується у центрі безкоштовно. Благодійний Фонд Ростислава Мельника шукає тих бійців АТО, яким потрібна допомога невідкладно. Залежно від тривалості лікування курс реабілітації Фонд сплачує повністю або частково.

 «Чому ми все це робимо за власні кошти? Ми мусили подати приклад для того, щоб інші бачили, що насправді це треба робити. До нас привозили деяких пацієнтів, які ледь пересувались та відкривали тільки одне око, а виходили вони вже своїми ногами. Таких випадків дуже багато», – засновник Благодійного Фонду підкреслив Ростислав Мельник.

У Благодійному Фонді Ростислава Мельника та корпорації «РІЕЛ» переконані, що кожен громадянин у відповідності до своїх можливостей має долучитися до таких справ, як допомога тим, хто боронить наш дім.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram