ГоловнаСуспільствоВійна

Amnesty International закликала бойовиків "ДНР" негайно відпустити вченого Козловського

Правозахисники назвали Козловського "в'язнем сумління".

Amnesty International закликала бойовиків "ДНР" негайно відпустити вченого Козловського
Фото: 112.ua

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International вважають, що засудження 63-річного вченого Ігоря Козловського бойовиками "ДНР" відбулося за надуманим і абсурдним звинуваченням.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

В організації назвали Козловського "в'язнем сумління".

"Якби результатом абсурдного розгляду не був реальний тюремний термін, висунення як доказів у суді двох металевих трубок, які нібито могли використовуватися «як зброя», було б схоже на анекдот. Обурює, що на підставі цих «доказів» відомий професор-релігієзнавець проведе за ґратами майже три роки», - заявив заступник директора Amnesty International з питань Європи та Центральної Азії Денис Кривошеєв.

За його словами, організація вимагає негайного звільнення Козловського.

"Уся провина Ігоря Козловського полягає в тому, що він не приховував у Донецьку своїх опозиційних поглядів. Підтверджує це і те, що так званий суддя військового трибуналу прямо назвав його «особливо неблагонадійним громадянином» через його минулі контакти з українськими патріотичними організаціями. Цей фіктивний судовий розгляд не витримує жодної критики. Козловського повинні негайно і беззастережно звільнити", - додав він.

Amnesty International також закликала ватажків сепаратистів у Донецьку утримуватися від незаконного затримання цивільних осіб на підконтрольній їм території.

Нагадаємо, так званий "військовий трибунал ДНР" 3 травня засудив українського історика і релігієзнавця Ігоря Козловського до 2 років 8 місяців в'язниці. Як повідомив син ученого Олександр, "суд" не взяв до уваги ні вік вченого, ні те, що в нього є син-інвалід, який потребує його турботі.

Козловського заарештували в січні 2016 року в Донецьку. За словами його дружини, заарештували його за за "неправильне листування" у Фейсбуці. Улітку 2016 року уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомляла з посиланням на представників "ДНР", що Козловського заарештували "як шпигуна", а також "за виготовлення боєприпасів". При цьому бойовики стверджують, що він - "громадянин ДНР" і не підпадає під обмін полоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram