ГоловнаСуспільствоВійна

"ДНР" відмовляється видати Україні вченого Ігоря Козловського

Бойовики кажуть, що він "громадянин ДНР" і не підлягає обміну полоненими.

"ДНР" відмовляється видати Україні вченого Ігоря Козловського
Фото: facebook.com/denis.kozlovskyy

Донецький учений-релігієзнавець Ігор Козловський другий рік перебуває в полоні у терористичної організації "ДНР". Про це повідомив родич ученого, PR-менеджер переможниці Євробачення 2016 Джамали Денис Козловський.

Пост із закликом допомогти звільнити 63-річного дядька Денис опублікував у фейсбуці.

"Представники тієї сторони не включають Ігоря Козловського в списки на обмін полоненими, мотивуючи це дивним формулюванням, що "він громадянин ДНР і не підлягає видачі Україні". Таким чином, після року боротьби на переговори по лінії Мінської групи ми вже не сподіваємося", - розповів LB.ua Денис Козловський.

Він також зазначив, що родичі намагатимуться привернути до ситуації увагу світових медіа, щоб проблема звільнення вченого могла звучати на рівні дипломатичних зустрічей.

"Сьогодні відомому на весь світ ученому-релігієзнавцю Ігорю Козловському виповнюється 63 роки. Другий день народження поспіль він зустрічає у в'язниці "ДНР", кинутий туди за липовими звинуваченнями, позбавлений зв'язку з рідними і близькими", - написав Денис Козловський у фейсбуці, закликавши небайдужих підтримати кампанію звільнення вченого.

Ігоря Козловського заарештували в січні 2016 року в Донецьку. За словами дружини вченого Валентини, заарештували його за "неправильне листування" в соціальній мережі Фейсбук.

Влітку 2016 року уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, представник України в підгрупі з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомляла з посиланням на представників "ДНР", що Ігоря Козловського заарештовано як шпигуна, а також за виготовлення боєприпасів.

"Абсурдність цих заяв очевидна і тільки підкреслює, з ким вимушено повинні спілкуватися заради звільнення українців", - написала Геращенко в соцмережі, коментуючи перебіг переговорів про звільнення 25 важкохворих українців, утримуваних у в'язницях "ДНР".

Ігор Козловський - український вчений, кандидат історичних наук, викладав релігієзнавство в ДонНТУ, керівник Донецького відділення Української асоціації релігієзнавців. За даними дружини вченого, Козловський залишався в Донецьку після окупації, оскільки доглядав лежачого родича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram