ГоловнаСуспільствоВійна

Місія ОБСЄ на Донбасі обмежить патрулювання до початку розмінування території

"Ми зменшили географію патрулювання і припинили польоти БПЛА", - зазначив заступник голови місії.

Місія ОБСЄ на Донбасі обмежить патрулювання до початку розмінування території
Александр Хуг
Фото: EPA/UPG

Патрулювання місії Організації з безпеки і співпраці в Європі (СММ ОБСЄ) на Донбасі буде обмежено до початку розмінування територій.

Про це заявив на брифінгу заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг.

"Обмеження нашої моніторингової діяльності були встановлені нами. У нас майже 600 спостерігачів у Луганській і Донецькій областях, і ми відповідальні перед ними за зниження ризиків. Ми продовжимо це робити, поки сторони не почнуть дотримуватися своїх зобов'язань у тому, що стосується розмінування, маркування й огородження мін і боєприпасів", - сказав Хуг.

За його словами, поки Спільний центр контролю і координації (СЦКК) не координує роботи з розмінування, передбачені рішенням тристоронньої контактної групи від 3 березня 2016 року, робота місії буде обмежена.

Хуг також зазначив, що за минулий тиждень місія зафіксувала зниження кількості порушень режиму припинення вогню, але це зниження пояснюється обмеженням патрулювання.

"Ми зменшили географію патрулювання і припинили польоти наших БПЛА", - розповів Хуг.

Місія ОБСЄ також підтвердила 10 випадків жертв серед мирного населення через міни та боєприпаси: з них четверо загинули і шестеро були поранені, включаючи дитину.

Хуг також повідомив, що 28 квітня спостерігачі місії ОБСЄ зіткнулися з погрозами у двох випадках: у районі Молодіжного біля спостерігачів стався вибух і через стрілянину зі стрілецької зброї в районі Крутої Гори. Обидва населені пункти, за його словами, розташовані на не підконтрольних уряду Україна територіях Луганської області.

Нагадаємо, 23 квітня в районі села Пришиб (територія, підконтрольна бойовикам "ЛНР") підірвався автомобіль спостерігачів ОБСЄ. В результаті вибуху загинув співробітник місії, громадянин США, ще двоє - громадянин Чехії і громадянин Німеччини - отримали поранення.

Президент Петро Порошенко закликав ретельно розслідувати інцидент і покарати винних. МЗС України розцінило підрив автомобіля ОБСЄ як спробу Росії залякати спостерігачів.

В ОБСЄ заявили, що продовжать роботу на Донбасі, незважаючи на інцидент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram