ГоловнаПолітика

Турчинов поклав на Росію відповідальність за загибель спостерігача ОБСЄ

Про маршрут патруля знали російські військові, зазначає секретар РНБО.

Турчинов поклав на Росію відповідальність за загибель спостерігача ОБСЄ
Фото: rnbo.gov.ua

Відповідальність за загибель члена Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (громадянина США) і поранення двох представників місії (громадян Німеччини і Чехії) лежить на військово-політичному керівництві Російської Федерації, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Цей підрив є спланованим терористичним актом, спрямованим проти Місії ОБСЄ на Донбасі. Повну відповідальність за цей терористичний акт несе військово-політичне керівництво РФ, яке контролює окуповану територію Донбасу. Ніякі дії гібридних військ не відбуваються без узгодження з російським Генштабом", - цитують слова Турчинова на сайті РНБО.

Він зазначив, що одна з машин патруля СММ ОБСЄ підірвалася на міні, закладеній бойовиками російсько-терористичних угруповань.

"Одне із завдань, яке відпрацьовували терористи під час підриву автомобіля СММ ОБСЄ, - припинення патрулювання окупованої території для масштабного і неконтрольованого переміщення російського озброєння і військової техніки з метою подальшої підготовки масштабних військових провокацій", - повідомив Турчинов.

За його словами, про маршрут проходження представників ОБСЄ було повідомлено російських військових представників у СЦКК і підконтрольні їм незаконні військові формування, які надали відповідні гарантії безпеки представникам ОБСЄ. Патруль СММ ОБСЄ не відхилявся від запланованого маршруту, додав Турчинов.

На його думку, заява голови МЗС РФ Сергія Лаврова щодо "необхідності негайного пошуку винних" є блюзнірською і цинічною, "тому що винні в цьому теракті сидять у Кремлі й несуть повну відповідальність за кров як представників ОБСЄ, так і українських військових і мирних громадян, котрі третій рік поспіль гинуть на Донбасі через агресію РФ".

Нагадаємо, в неділю в районі села Пришиб (територія, підконтрольна бойовикам "ЛНР") підірвався автомобіль спостерігачів ОБСЄ. В результаті вибуху загинув співробітник місії, громадянин США, ще двоє - громадянин Чехії і громадянин Німеччини отримали поранення.

Президент Петро Порошенко закликав ретельно розслідувати інцидент і покарати винуватих. Президент наголосив, що спостерігачі повинні мати безперешкодний доступ для проведення моніторингу в зоні АТО. МЗС України вважає підрив автомобіля ОБСЄ спробою Росії залякати спостерігачів.

Держдеп США закликав Росію вплинути на підтримуваних нею бойовиків ОРДЛО, щоб ті зробили перший крок до відновлення миру.

ОБСЄ вирішила продовжити роботу на Донбасі, незважаючи на інцидент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram