ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Половина пацієнтів потрапляє до Інституту серця в пізні для стентування терміни

Про це свідчать результати перевірки МОЗ.

Половина пацієнтів потрапляє до Інституту серця в пізні для стентування терміни
Фото: eveningkiev.com

Комісія МОЗ провела перевірку статистичних даних медичної діяльності Інституту серця Міністерства охорони здоров'я України та встановила порушення чинних протоколів лікування гострого коронарного синдрому та інфаркту міокарда.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський у коментарі LB.ua. Перевірка проводилася в травні 2016 року.

"Під час перевірки були проаналізовані 100 послідовних історій хвороби пацієнтів, госпіталізованих з гострим коронарним синдромом або гострим інфарктом міокарда зі стійкою елевацією сегмента ST. Комісія виявила, що лише 58% пацієнтів госпіталізують у клініку для реперфузійної терапії [коронарного стентування, - медичного оперативного втручання, проведеного з метою встановлення стента - спеціального каркаса, який поміщають у просвіт коронарних судин серця для розширення ділянки, звуженої патологічним процесом] в оптимальний період. У 2015 році 90% таких пацієнтів стентували в робочий час: з 9:00 до 18:00. Тоді як не менш ніж 30% повинні надходити в нічні години. Саме цим пояснюється той факт, що майже половина пацієнтів потрапляє в Інститут серця в пізні для реперфузійної терапії терміни", - повідомив Лінчевський.

Згідно з уніфікованим клінічним протоколом лікування гострого коронарного синдрому зі стійкою елевацією сегмента ST, затвердженим МОЗ 2014 року, первинне ПКВ [перкутанне коронарне втручання або коронарне стентування] має проводитися якомога раніше, а час від першого контакту з медперсоналом до початку первинного ПКВ не повинен перевищувати 90-120 хв. У випадках високого ризику з великим переднім інфарктом у пацієнтів, які звернулися по допомогу протягом двох годин після появи симптомів, така затримка повинна бути ≤ 60 хв.

За словами Олександра Лінчевського, чинний протокол лікування не виконується: "Кількість пацієнтів, яким була надана допомога в перші дві години після прояву симптомів хвороби, не перевищує 2%. Середній показник у кардіологічних клініках України становить 18%", - прокоментував заступник міністра.

Нагадаємо, 2016 року Інститут серця отримав +1363 стенти, які мали встановити безкоштовно.

Держзакупівлі за напрямом "Серцево-судинні захворювання" вперше будуть здійснюватися через міжнародну організацію, а не МОЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram