ГоловнаСуспільствоВійна

Україна розглядає Мінські угоди як єдиний пакет документів, - Оліфер

Прес-секретар Кучми повідомила про підсумки зустрічі Контактної групи.

Україна розглядає Мінські угоди як єдиний пакет документів, - Оліфер
Фото: facebook.com/darka.olifer

Україна розглядає весь комплекс Мінських угод як єдиний пакет документів - протокол від 5 вересня і Меморандум від 19 вересня 2014 року, а також Комплекс заходів від 12 лютого 2015 року є однаково важливими за значимістю.

Про це за підсумками переговорів Контактної групи повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарина Оліфер в Фейсбуці.

Вона зазначила, що ця позиція України була зафіксована на зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки" в Берліні, а також сьогодні під час переговорів.

"Ми вимагаємо від усіх підписантів виконання взятих на себе зобов'язань. Зокрема, відповідно до лінії розмежування від 19 вересня 2014 року Дебальцеве має перебувати під контролем України, але було захоплено представниками ОРДЛО всупереч Мінським домовленостям", - написала Оліфер.

Вона також зазначила, що блок питань з безпеки - точка відліку для всього Мінського процесу.

"Припинення вогню і стійкий мир - невід'ємна умова для просування вперед у вирішенні гуманітарних, політичних і економічних питань. Особлива роль повинна бути відведена ОБСЄ. На непідконтрольну Україні частину українсько-російського кордону повинна вийти озброєна місія ОБСЄ. Нагадаю: забезпечення моніторингу та верифікації ОБСЄ за російсько-українським кордоном передбачено протоколом від 5 вересня 2014 року, однак цей пункт до сьогодні не реалізовано", - повідомила прес-секретар Кучми.

Крім того, на сьогоднішньому засіданні голова СММ ОБСЄ Ертугрул Апакан підтвердив, що місія також не має доступу до місць розведення сил і сторін конфлікту.

Україна наполягає, що проведення виборів на території, яка не контролюється українською владою, де присутні 40-тисячне угруповання іноземних військ і величезна кількість озброєнь, не представляється можливим. Окремо Україна поставила питання про скасування результатів псевдовиборів від 2 листопада 2014 року.

Гуманітарна підгрупа сьогодні не засідала, тому що координатор від ОБСЄ в цій підгрупі Тоні Фріш перебуває з робочою поїздкою на непідконтрольній Україні частині Донбасу, де запланована його зустріч з українськими заручниками.

Під час засідання Кучма особливо звернув увагу на необхідність розблокування процесу звільнення заручників, а також допуску до них Червоного Хреста.

Нагадаємо, голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає, що домовленості, досягнуті в Мінську в лютому 2015 року, сприяли запобіганню повноцінної війни на Донбасі

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram