ГоловнаСуспільствоВійна

Завершено військову експертизу Іловайської трагедії (оновлено)

Документ готували майже рік.

Завершено військову експертизу Іловайської трагедії (оновлено)
Фото: Макс Левин

Судову комісійну військову експертизу причин Іловайської трагедії завершено, що дозволяє направити відповідне кримінальне провадження в суд.

Про це повідомляють на сайті Генеральної прокуратури.

"На цей момент завершено унікальну судову комісійну військову експертизу, яка тривала майже рік і до якої було залучено 31 провідного експерта і фахівця, в тому числі з Міністерства оборони України, Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України. Наявність експертизи дозволяє готувати кримінальне провадження для направлення справи до суду", - сказано в повідомленні.

Генпрокурор Юрій Луценко в фейсбуці пише, що експертиза аналізує причини всіх великих втрат української армії, а не тільки в Іловайську.

"З огляду на необхідність спеціальних знань щодо застосування сил і засобів під час бойових операцій, Київський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України провів унікальну судову комісійну військову експертизу, яка тривала майже рік і до якої залучено 31 провідного експерта і фахівця, в тому числі з Міністерства оборони України, Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, серед яких 10 генералів, які мають значний досвід керівництва військовими формуваннями на всіх рівнях, а також головного редактора інтернет-видання "Цензор.нет" Юрія Бутусова (представник громадськості, який користується беззаперечним авторитетом і довірою суспільства)", - зазначив Луценко.

Експертизою досліджено 3600 бойових і інших документів.

Інформацію про перебіг розслідування і перспективи залучення винних до кримінальної відповідальності Луценко доповість на засіданні комітету Верховної Ради з питань безпеки і оборони 7 вересня.

Нагадаємо, наприкінці літа 2014 року під Іловайськом Донецької області російські війська оточили позиції сил АТО, взявши бійців у так званий "котел". Українським військовим обіцяли "зелений коридор" для виходу з оточення, але сформовану колону розстріляли. Втрати під Іловайськом стали на той час наймасштабнішими для сил АТО за час операції на Донбасі: 209 людей загинули, виявлено 157 невпізнаних тіл, ще 158 бійців вважаються зниклими безвісти.

У вересні 2014 року Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження через загибель військових в Іловайську.

До другої річниці трагедії LB.ua зібрав усі авторські матеріали, присвячені Іловайську, що були опубліковані раніше на сайті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram