ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ відкриє кол-центр для консультацій з лікарем

Уляна Супрун хоче розвантажити "швидку допомогу"

МОЗ відкриє кол-центр для консультацій з лікарем
Уляна Супрун
Фото: 112.ua

Міністерство охорони здоров'я планує відкрити кол-центр, де можна буде отримати консультацію лікаря замість того, щоб викликати додому "швидку допомогу".

Про це сказала новий виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в інтерв'ю LB.ua, описуючи першочергові кроки, які вона має намір здійснити на своїй посаді.

"Минулого року в Україні було понад 9 млн викликів швидкої допомоги. І тільки 2,5 млн пацієнтів з тих, кому викликали швидку, було ушпиталено. Решті або надали допомогу, або швидка їм була насправді не потрібна. Тому ми хочемо організувати колл-центр, куди могли б дзвонити люди і консультуватися з лікарями замість того, щоб відразу викликати швидку. Розраховуємо на те, що в багатьох випадках порада лікаря телефоном допоможе вирішити проблему, і швидка не знадобиться", - сказала вона.

При цьому Супрун має намір організувати курси з надання першої допомоги, на яких навчатимуть поліцейських і пожежників.

"Щоб будь-хто міг підійти до поліцейського або пожежника та попросити про допомогу. Або якщо поліція чи пожежники першими опиняться на місці подій, де хтось постраждав, вони зможуть швидко надати першу допомогу - це дуже важливо і часто від цього залежить людське життя. Також плануємо попрацювати з екіпажами швидких і карет екстреної допомоги, щоб підвищити їхню кваліфікацію та рівень знань. І з персоналом у лікарнях, куди швидка привозить пацієнтів", - розповіла Супрун.

"Також у першу чергу плануємо зайнятися первинною ланкою медицини. Зараз переважно люди не мають свого лікаря. Вони дзвонять знайомим і шукають лікарів. Але навіть якщо свій лікар є - треба прийти в поліклініку і годинами сидіти в черзі, щоб потрапити на прийом. Ми ведемо переговори з молодими людьми, які починають стартап під назвою "Поліклініка без черг". Ідея в тому, щоб можна було записатися на прийом в поліклініку до сімейного лікаря або вузького спеціаліста через систему в Інтернеті або за телефоном на певну годину. Це заощадить людям час, крім того, таким чином можна буде побачити, у яких лікарів більше пацієнтів, і які, можливо, мають кращий рівень послуг", - сказала Супрун.

Нагадаємо, 27 липня Кабінет Міністрів призначив Супрун виконувачем обов'язків голови МОЗ з 1 серпня. Супрун прийшла в МОЗ на посаду заступника міністра за кілька днів до цього.

У керівництві Кабміну заявили, що їй надано карт-бланш на формування своєї команди.

Супрун народилася в місті Детройт в США. Восени 2013 року разом із чоловіком переїхала в Україну. Під час Революції гідності була в Києві на Майдані. Вона працювала в медичній службі, згодом очолила гуманітарні ініціативи Світового конґресу українців і заснувала організацію "Захист Патріотів", яка займається тренуваннями з тактичної медицині і забезпечує українських бійців поліпшеними індивідуальними аптечками стандарту НАТО. У жовтні 2015 року вона стала консультантом комітету ВР з питань охорони здоров'я.

У липні 2015 року одержала українське громадянство.

Раніше в.о. міністра охорони здоров'я був Віктор Шафранський. З призначенням Супрун Шафранський звільнився з МОЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram