ГоловнаСуспільствоВійна

Україна наполягає на відновленні контролю над держкордоном у зоні АТО

У Мінську завершилося засідання Контактної групи з питань Донбасу

Україна наполягає на відновленні контролю над держкордоном у зоні АТО
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

У Мінську завершилося засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, під час якого українська сторона повідомила про збільшення кількості обстрілів з боку бойовиків, у тому числі із забороненого озброєння.

Про це повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарія Оліфер у Фейсбуці.

"Принциповим залишається питання контролю Києва за українсько-російським кордоном. Україна констатує: відновлення контролю за цією ділянкою державного кордону сприятиме поліпшенню ситуації з безпекою. Тому ми наполягаємо на обговоренні цього питання в рамках Тристоронньої контактної групи, а також на допуску до цієї ділянки кордону представників СММ ОБСЄ", - підкреслила Оліфер.

За її словами, поки не вирішать блоку питань безпеки, неможливо рухатися вперед у врегулюванні політичних, гуманітарних і соціально-економічних проблем.

Лідери сепаратистів, як і раніше, уникають обговорення питання звільнення заручників і не дають інформації про їхнє місцезнаходження.

"Координатора від ОБСЄ у підгрупі з гуманітарних питань Тоні Фріша не допустили до незаконно утримуваних в ОРДЛО. Водночас на території, підконтрольній Києву, експерти міжнародних організацій можуть відвідати будь-який СІЗО і поспілкуватися з тими, хто порушив українське законодавство. У ОРДЛО в'язниці закриті для представників ОБСЄ, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Лікарів без кордонів та інших міжнародних організацій. Такий стан справ у гуманітарних питаннях не повинен залишатися без особливої уваги лідерів країн "Нормандської четвірки", - підкреслила Оліфер.

Українська сторона також занепокоєна систематичними атаками на безпілотники ОБСЄ. Тільки цього тижня в результаті обстрілу один апарат збили і два пошкодили.

"Атака на дрони має пояснення - вони збирають інформацію про розташування військової техніки, і ці дані підтверджують невиконання Мінських домовленостей представниками ОРДЛО", - пояснила прес-секретар.

Окрім того, через бойові дій немає можливості почати відновлювати інфраструктуру Донбасу. Це питання, зокрема, порушували на засіданні економічної підгрупи.

"Доводиться знову ремонтувати об'єкти, які вже були відбудовані, як, наприклад, залізничний перегін Микитівка - Майорськ. Робота ремонтних бригад можлива тільки після розмінування", - зазначила Оліфер.

Також під час засідання економічної підгрупи Україна акцентувала увагу на неприпустимість формування т.зв. квазінормативної бази, передусім у податковій сфері, а також неприйнятність стягнення незаконних платежів із суб'єктів господарювання, які перебувають на не підконтрольній Україні частині Донбасу.

Нагадаємо, попередній раунд переговорів у Мінську пройшов 13 липня. Україна наполягала на створенні підгрупи з відновлення контролю Києва над держкордоном, але успіху переговори не дали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram