ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ попередила про відповідальність за сепаратизм члена партії "Йоббік" у Закарпатській області

Чоловік пообіцяв вийти з партії і розірвати з нею стосунки.

СБУ попередила про відповідальність за сепаратизм члена партії "Йоббік" у Закарпатській області

Співробітники Служби безпеки в Закарпатській області оголосили офіційне попередження про кримінальну відповідальність за сепаратизм місцевому жителю, члену угорської праворадикальної партії "Йоббік".

Про це повідомили в прес-службі СБУ, повідомляє ZIK.

За даними СБУ, за посередництва лідерів партії чоловік планував 3 червня 2016 року організувати в регіоні акцію "Повернення додому. Угорці на Верецькому перевалі", приурочену до чергової річниці підписання Тріанонського мирного договору 1920 року.

На своїй сторінці в одній із соцмереж цей місцевий житель висловлював ідею відновлення так званої Великої Угорщини. Крім того, він був директором благодійного фонду "Приймальна незалежного депутата Європарламенту Бейли Ковача", якому Генеральна прокуратура Угорщини пред'явила звинувачення в шпигунстві на користь Росії і якого Європарламент позбавив недоторканності.

Співробітники СБУ встановили, що цей місцевий житель, всупереч чинному законодавству України, оформив собі угорське громадянство.

"Цього громадянина офіційно попереджено про кримінальну відповідальність за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Він заявив, що готовий вийти з лав партії "Йоббік" і розірвати з нею будь-які відносини", - повідомили в спецслужбі.

Всього з початку 2016 року управління СБУ оголосило офіційні попередження 18 жителям Закарпатської області.

Нагадаємо, партія "Йоббік" відстоює створення русинсько-угорської автономії на території Закарпаття. Представники партії були присутні як офіційні спостерігачі на "референдумі" в Криму і на "виборах" у "ЛНР" і "ДНР".

У кінці грудня 2015 року Україна відмовила у в'їзді одному з лідерів партії "Йоббік" Іштвану Саваї в країну на п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram