ГоловнаСуспільствоВійна

Контактна група щодо Донбасу планує провести ще 6 зустрічей у першому півріччі

Найближче засідання заплановано на 23 березня

Контактна група щодо Донбасу планує провести ще 6 зустрічей у першому півріччі
Фото: twitter.com/BelarusMID

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі планує провести ще шість засідань у першому півріччі.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело на переговорах.

"Передбачають, що сторони будуть збиратися в Мінську, як і раніше, двічі на місяць. Найближча зустріч запланована на 23 березня. Потім зустрічі попередньо заплановані на 6 і 20 квітня, 4 і 18 травня, а також 1 червня", - розповів співрозмовник агентства.

Він пояснив, що порядок денний найближчих зустрічей передбачає концентрацію на питаннях стабілізації військової обстановки, а також політичного врегулювання.

"Питання модальності виборів і особливого статусу залишаються одними з головних для контактної групи. При оптимістичному сценарії, якщо сторони проявлять взаємну готовність до компромісу, законопроект про вибори може бути узгоджений до початку червня. Однак проведенню виборів має передувати набуття чинності закону про особливий статус за "формулою Штайнмаєра". На підготовку законопроекту про амністію в аналогічних умовах буде потрібно півтора місяці", - відзначило джерело.

Він також висловив сумнів, що сторони до початку літа встигнуть провести обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".

"До прийняття законопроекту про амністію такий обмін практично виключений. Ідеться про тисячі людей, деякі з них вже засуджені до реальних термінів ув'язнення", - сказав він.

Раніше джерело в політичній підгрупі повідомило, що місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть пройти в проміжку від півроку до року.

"У рамках "нормандської четвірки" Києву були раніше озвучені терміни, в рамках яких бажано прийняти відповідний законопроект і провести місцеві вибори. Законопроект мав бути розроблений з урахуванням позицій окремих районів Донецької та Луганської областей і прийнятий на початку весни, вибори, відповідно, повинні бути проведені до кінця червня", - розповіло джерело.

За його даними, терміни розробки законопроекту затягуються, що не дозволяє Києву вкластися вчасно з проведенням виборів.

"Для проведення виборів у зазначені терміни текст законопроекту повинен бути узгоджений найближчими днями, максимум - тиждень. Однак такий сценарій мало реалістичний. На підготовку до їх проведення БДІПЛ ОБСЄ необхідно де-факто чотири місяці. Відповідно, за ідеальних умов вибори можна провести не раніше, ніж у цей термін. Якщо ж військова обстановка залишатиметься неспокійною, то мова може бути про термін 10 місяців і більше. Компромісний сценарій передбачає проведення виборів через півроку", - відзначило джерело.

Нагадаємо, 11 березня учасники Тристоронньої контактної групи не змогли домовитися про обмін полоненими в форматі "всіх на всіх".

Раніше, 2 березня, в Мінську було підписано договір про відмову від навчальних стрільб біля лінії протистояння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram