ГоловнаСуспільствоВійна

У Мінську не змогли домовитися про обмін полоненими за принципом "всіх на всіх"

Учасники переговорів просять допустити до утримуваних представників Червоного Хреста

У Мінську не змогли домовитися про обмін полоненими за принципом "всіх на всіх"
Фото: Макс Левин

Обмін полоненими за принципом "всіх на всіх" на Донбасі поки що не можливий, обговорення цієї теми триває.

Про це заявив спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми наразі не можемо говорити про обмін всіх на всіх, але далі обговорюємо цю тему", - заявив він, зазначивши, що тема звільнення полонених "була, є і буде".

Він також повідомив, що учасники переговорів вважають за необхідне надати Міжнародному Червоному Хресту можливість зустрічі з полоненими.

"Підгрупа з гуманітарних питань особливу увагу на переговорах приділила продовженню процесу звільнення утримуваних і зниклих безвісти осіб. Її учасники підкреслили важливість обміну інформацією з обох сторін. На думку учасників підгрупи, важливу роль у процесі звільнення могло б зіграти надання доступу представникам МКЧХ до утримуваних осіб", - сказав Сайдік за підсумками засідання.

Водночас, "уповноважена з прав людини в ДНР" Дарина Морозова заявила, що українська сторона погодилася на пропозицію провести обмін за формулою "25 на 50", але зробити його поетапним.

Як інформує сепаратистський сайт "ДАН", донецьку сторону такий підхід не влаштував.

Нагадаємо, 20 лютого Україна і "ДНР" вперше з листопада 2015 року обмінялися полоненими. Обмін проведено за формулою "три на шість": "ДНР" передала українській стороні трьох військовослужбовців, у свою чергу Київ - шістьох осіб, в тому числі - священика.

Раніше представник Росії у Тристоронній групі Борис Гризлов назвав умову для обміну полоненими у форматі "всіх на всіх".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram