ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Київському опіковому центрі виник конфлікт через ініціативу контролю коштів

Волонтерська ідея наразилася на спротив

У Київському опіковому центрі виник конфлікт через ініціативу контролю коштів
Фото: rupor.today

У Київському опіковому центрі при Клінічній лікарні №2 (вул. Краківська, 13) виник конфлікт через волонтерську ініціативу створити при центрі Громадську наглядову раду, яка контролювала б надходження і витрату бюджетних і благодійних коштів.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомила активістка Лєна Єгорова, яка протягом двох останніх років є волонтером опікового центру.

"Для досягнення поставлених перед собою цілей, порадившись із представниками РПР (Реанімаційний пакет реформ), Громадською радою при Міністерстві охорони здоров'я, лідерами кількох благодійних фондів, членами комітету ВР з питань охорони здоров'я, я прийшла до висновку: щоб підтримувати наявну довіру до опікового центру, розвивати його, щоб зробити діяльність максимально прозорою, необхідно створити незалежний громадський орган - Наглядову раду, до складу якої ввійдуть представники громадських/благодійних організацій, ЗМІ й асоціацій, які так само зацікавлені в реформуванні і розвитку медицини нашої країни, які мають величезну довіру громадян України", - написала волонтер.

Основною діяльністю Наглядової ради повинен стати контроль за фінансовими надходженнями - і бюджетними, і благодійними, їх правильний розподіл для запобігання корупції.

Для реалізації своєї ініціативи Єгорова звернулася з листом до голови Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я Максима Іонова, а також до профільного комітету ВР (голова - Ольга Богомолець - ред.). У комітеті була створена комісія внутрішнього аудиту та фінансового контролю в складі 8 осіб, яка проводить фінансову перевірку в опіковому центрі.

Адміністрація лікарні, за словами волонтерки, зустріла "агресивно" ідею організувати Громадську наглядову раду.

"Звучали фрази на підвищених тонах, у тому числі і від людей, до яких я мала величезну довіру: "Яке ти маєш право?", "Ми тобі довіряли, а ти нам камінь у спину", "Якщо перевірка не підтвердить описані в листі сумніви - ми знайдемо іншого волонтера, а з тобою попрощаємося". Тобто замість готовності тісно співпрацювати (після присвячених цій справі двох років мого життя!) я побачила яскраво виражений спротив. Чому? Висновки робіть самі", - розповіла Лєна Єгорова.

Водночас, як стало відомо, керівництво лікарні після виникнення скандальної ситуації провело розширене засідання Медичної ради. У ньому взяли участь 55 співробітників лікарні - завідувачі відділень, лікарі, медсестри. Персоналу, зокрема, нагадали, що при центрі вже функціонує наглядова рада лікарні, до складу якої входять зокрема і співробітники лікарні: економіст, юрист, старша медсестра дитячого відділення і голова профспілки. Решта 5 осіб - представники громадськості: настоятель храму, журналісти і волонтери. Серед них значиться, згідно з документом, і Лєна Єгорова. Однак сама вона стверджує, що в опіковий центр прийшла пізніше від дати, зазначеної в документі, як і інші волонтери. Крім того, вона поставила під сумнів його автентичність - на документі немає ні печатки, ні підписів.

На розширеному засіданні медради було вирішено перезапустити роботу вже наявного наглядового органу, удосконаливши його роботу.

Зараз в опіковому центрі працює комісія парламентського комітету, яка повинна перевірити раціональність використання бюджетних і благодійних коштів. Після завершення її роботи ситуація в медустанові повинна прояснитися. Крім того, за словами Єгорової, конфліктом зацікавилися в мерії й у Міністерстві охорони здоров'я.

Нагадаємо, як волонтер опікового центру Лєна Єгорова допомагала залучати кошти на лікування бійців АТО і дітей, чиї батьки не могли оплатити його повністю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram