ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україну повернувся пандемічний вірус грипу, який 2009 року охрестили "свинячим"

Хворіють переважно молоді.

В Україну повернувся пандемічний вірус грипу, який 2009 року охрестили "свинячим"

В Україні знову циркулює грип, який лютував у 2009-2010 роках. Про це LB.ua повідомив Федір Лапій, головний дитячий імунолог Києва, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб і дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.

"Для того, щоб грип покинув епідемічну арену, потрібно, щоб до нього набули імунітет близько 75% населення. Імунітет набувається або в результаті хвороби, або внаслідок вакцинації. Іншого не дано. В Україні стільки людей не перехворіло, відповідно, було очевидно, що пандемічний грип повернеться. Після 2009 року він уже повертався 2010 року і 2011-го, коли він був домінантним, тобто переважав інші віруси грипу", - пояснює Лапій.

Згідно з даними Українського центру контролю і моніторингу захворюваності МОЗ, епідпоріг ні в одній з областей поки що не перевищено. При цьому від початку епідемічного сезону - з 1 жовтня 2015 року - із 10 січня 2015 року в Україні зареєстровано 25 випадків смерті від грипу. 2009 року в Україні за аналогічний період померли 940 осіб.

"Якщо буде багато хворих, то буде більше тих, у кого розвинеться тяжка форма, тих, хто потребуватиме госпіталізації і, відповідно, кількість загиблих буде більшою", - говорить Лапій.

Як і в 2009-2011 роках хворіти на грип і помирати від нього будуть переважно молоді люди. Фахівці пояснюють це, по-перше, їхньою більшою соціальною активністю, по-друге, тим, що вони частіше, ніж літні або діти, переносять грип на ногах, далі ходять на роботу і заражають колег.

"Люди помирають і від інфекції, і іноді від надмірно активної боротьби організму з інфекцією, - говорить Лапій. - Реакція імунної системи на хворобу відрізняється в різних людей, у деяких людей вона така сильна, що "у вогні боротьби з інфекцією" потерпає і сам організм. З більшою ймовірністю така реакція спостерігається у молодих".

Крім того, не виключено, що люди за сорок можуть мають імунітет до родича цього грипу, оскільки він уже приходив на територію України в 1976-77 роках. Це питання обговорюють у наукових колах.

Нагадаємо, у Києві від грипу цього року померли дві жінки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram