ГоловнаСуспільствоЖиття

Столичні військкомати через школи збирають особисті дані про сім'ї майбутніх призовників

Юрист рекомендує не надавати військкомові персональну інформацію і звернутися до омбудсмена зі скаргою на порушення законів.

У Києві Подільський військкомат (Київ) збирає персональні дані просім'ї школярів - майбутніх призовників. Про це LB.ua повідомила активістка ГО «Автомайдан Київ» Катерина Кувіта.

В анкеті, яку видали для заповнення її братові-десятикласнику в школі, потрібно дати список імен і адрес родичів майбутнього призовника, а також надати інші відомості. Наприклад, в анкеті є графи: національність, участь у релігійних сектах, хто з родичів проживає за кордоном, нерухомість у власності сім'ї та способи заробітку, а також розмір окладу кожного з батьків.

Анкета для школьника от Подольского военкомата
Фото: Екатерина Кувита
Анкета для школьника от Подольского военкомата

Анкета для школьника от Подольского военкомата
Фото: Екатерина Кувита
Анкета для школьника от Подольского военкомата

Як повідомили десятикласникові представники військкомату, анкету повинні завірити ЖЕК і паспортистка.

Жителі інших районів Києва та області також повідомляють про такі анкети.

"Нам в Ірпені дали таку саму. Я ходила з цим папірцем в ЖЕК, вони там в курсі, підписують, значить, вже давно не перші", - написала у фейсбуці Вікторія Колесник, яка проживає в Ірпені, що за 7 км від Києва.

"Печерський військкомат. Анкета зовсім інша. Три графи - адреса дитини і батьків, які проживають з нею, місце роботи і народження родичів, які проживають з дитиною, і їх працездатність. Друга графа - відомості про померлих або зниклих безвісти батьків (коли помер). І третя графа - відомості про близьких родичів, які проживають окремо, також адресу і місце роботи", - повідомила киянка Оксана Ганцева, мешканка Печерського району. Анкету видали її синові-старшокласнику в ліцеї, де він навчається. Ганцева також зазначила, що в її ЖЕКу відмовилися завірити анкету.

Анкета для школьника от Печерского военкомата
Фото: Оксана Ганцева
Анкета для школьника от Печерского военкомата

Анкета от Печерского военкомата
Фото: Оксана Ганцева
Анкета от Печерского военкомата

"З одного боку, ці відомості можуть служити для того, щоб військкомат розумів, чи є пільги та підстави для відстрочки: хвороби, утриманці тощо. З іншого боку, є правило, що державні органи повинні діяти виключно на підставі закону. Тобто таку дію (збір відомостей - авт.) має бути прямо дозволено законом саме цьому органу і саме тим способом, який вказаний у законі", - сказав у коментарі LB.ua юрист, адвокат Дмитро Назарець.

Він підкреслив, що йому не відомі норми закону, які б дозволяли військкомату вимагати від призовника заповнювати таку анкету. Взаємовідносини призовника і військкомату описані в статтях 14, 15, 37 і 38 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Юрист сказав, що призовник не зобов'язаний заповнювати такі анкети, і, за законами, немає відповідальності за неподання анкети.

"Але ось як тоді дізнаються про особливості особи призовника - загадка", - додав Назарець. Він процитував п. 9 ст. 14 цього закону: "На районні (міські) комісії з питань приписки покладаються: організація роботи з вивчення особи призовників, їх морально-ділових якостей та сімейного стану".

Родичі "можуть поскаржитися омбудсмену на незаконний збір персональних даних, невиконання заходів щодо захисту персональних даних", - порадив юрист.

Нагадаємо, в Україні передбачена кримінальна відповідальність за порушення у сфері захисту персональних даних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram