ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Фармацевти стурбовані силовим тиском на бізнес

Провідні громадські об'єднання професійної фармацевтичної індустрії провели спільну прес-конференцію

Фармацевти стурбовані силовим тиском на бізнес

Необґрунтовані підозри щодо реєстраційного статусу препарату Актовегін і візит у червні цього року в офіс ТОВ "Такеда Україна" представників МВС та СБУ неприємно здивували фармацевтичний ринок України.

Про це йшлося на прес-конференції 22 червня, у якій взяли участь провідні громадські об'єднання професійної фармацевтичної індустрії, серед яких Асоціація представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), Асоціація виробників ліків України та Асоціація індійських фармацевтичних виробників IPMA, пише РБК-Україна.

"Ситуація, коли силові структури можуть фактично ініціювати процес скасування такої реєстрації, викликають в учасників ринку досить багато питань", - зазначив виконавчий директор AIPM Ukraine Володимир Ігнатов.

Він зупинився на кількох системних ризиках для індустрії на тлі останніх подій, що відбуваються на ринку. Зокрема, це стосується і фіскального, і силового тиску на бізнес, і захисту прав інтелектуальної власності, та інвестиційної привабливості.

Виконавчий директор Комітету з питань охорони здоров'я ЄБА Наталія Сергієнко зазначила, що останні події, насамперед, стосуються такого чинника, як довіра між бізнесом і владою. "Ми вважаємо, що нові ризики не повинні посилюватися. Ми сподіваємося, що вони не перетворяться на негативну тенденцію щодо впливу на бізнес, і стандарти комунікації між бізнесом і владою залишатимуться на високому рівні", - прокоментувала Сергієнко.

"Ми вважаємо, що завдання будь-якої країни - створення власної сильної економіки", - продовжив президент Асоціації виробників ліків України Петро Багрій. За його словами, сьогодні своїми діями на фармацевтичному ринку силові структури фактично ставлять під загрозу можливість розвитку фармацевтичного бізнесу.

Виконавчий секретар Асоціації індійських фармацевтичних виробників IPMA Георгій Лідвінський висловив стурбованість щодо планування і правил ведення фармацевтичного бізнесу. За його словами, останні події на фармринку призводять до того, що закордонні виробники можуть задатися питанням, чи потрібно привозити в Україну нові ліки, технології, вкладати інвестиції і відкривати нові робочі місця. "Саме ця стурбованість сьогодні нас об'єднує, ми солідарні", - додав Лідвінський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram