ГоловнаСуспільствоВійна

Волонтери просять допомогти зібрати гроші на безпілотники і зв'язок

На дрони-розвідники та удосконалення рацій необхідно десятки тисяч доларів

Волонтери просять допомогти зібрати гроші на безпілотники і зв'язок
Архивное фото (беспилотник ОБСЕ)
Фото: rpdefense.over-blog.com

Група волонтерів "Крила Дніпра" збирає гроші на дорогі проекти для розвідки і зв'язку. Про це LB.ua повідомив волонтер Дмитро Іванов.

"У нас зараз два важкі проекти фінансово - безпілотники і засоби зв'язку, стійкі до впливу російських підрозділів радіоелектронної боротьби (РЕБ)", - сказав він.

Безпілотники потрібні розвідці 39-го ОМБ і протитанкової батареї 93-ї бригади ЗСУ (по одному екземпляру мінімум).

У цих підрозділів - різні завдання, які будуть виконуватися за допомогою безпілотників. 39-му окремому мотопіхотних батальйону (ОМБ) необхідно виявляти концентрацію ворожих сил поблизу блокпостів, а також вогневі точки супротивника.

93-й бригаді потрібно визначати координати накопичення ворожих танків, їх місця постійної дислокації, щоб уразити танки на ранньому підході до передової. Дрони також служитимуть для коригування вогню танкових гармат.

"Ми довго шукали відповідний варіант безпілотника, нарешті вийшли на професіоналів - хлопців, які займаються авіамоделюванням багато років, серед них є пілоти, ліцензовані федерацією авіамодельного спорту, які в мирний час представляли Україну на міжнародних авіашоу і змаганнях. Апарати, які вони зібрали, вже успішно літають на фронті", - пояснив волонтер.

В обраної моделі максимально спрощена робота оператора. "Електронна система стабілізації типу автопілот, якою оснащений БПЛА, дозволяє в повністю автономному режимі здійснити зліт, політ за заздалегідь запрограмованим маршрутом і приземлення. Таким чином, робота оператора БПЛА зведена до програмування маршруту у візуальному режимі за супутниковими картами типу Google maps", - так описують переваги апарата виробники.

Вартість кожного дрона - 3000 доларів. Загальна довжина польоту - до 30 км. Збірка апаратів відбувається в Дніпропетровську, але комплектуючі завозяться з-за кордону. Окремо закуповують електроніку, пульт управління, камери, апаратуру для зв'язку. Сам літак обгортають склотканиною для посилення надійності. При цьому конструктори зобов'язуються навчати бійців управлінню і ремонту дрона - курс триває близько місяця.

Крім того, волонтери "Крил Дніпра" проводять роботи з модернізації засобів зв'язку для солдатів.

Фото: Макс Левин

"Ми проводимо доопрацювання наявних рацій, щоб їх неможливо було запеленгувати. Цей проект секретний і дуже важливий - ми просимо читачів просто повірити нам і допомогти зібрати гроші", - зазначив Іванов.

Для проекту зв'язку комплектуючі також закуповуються за кордоном. У тому числі, високопродуктивні мобільні обчислювальні системи і зняте з озброєння іноземне спецобладнання зв'язку: радіосканери, прийомо-передавачі та інше.

Один комплекс з ноутбуком коштує 3000 доларів. Комплекс розрахований на одну розвідгрупу або одну систему комунікацій під час бою.

"Під час бою відбувається блокування наявних систем зв'язку. МО займається розв’язанням цієї проблеми, але фахівці з міністерства роблять це повільно. Ми діємо оперативніше", - сказав Іванов. Його група вже вклала близько 10 тис. доларів із зібраних волонтерських грошей у цей проект.

Фінансову допомогу волонтерам "Крил Дніпра" на безпілотники і рації можна переказувати на картку ПриватБанку: 5168 7572 6034 4256 (Новикова Валерія). Дякуємо всім небайдужим за допомогу захисникам країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram