ГоловнаСуспільствоВійна

Кучма розповів, як ледь не зірвалися переговори в Мінську

Колишній президент не побачив бажання миру в Захарченка та Плотницького

Кучма розповів, як ледь не зірвалися переговори в Мінську
Фото: urussu.biz

Другий президент України Леонід Кучма, який представляє Україну у тристоронній контактній групі щодо Донбасу, розповів, як у Мінську ледь не зірвалися мирні переговори через позицію бойовиків.

"Найскладніші переговори були для нашого президента. Це були не переговори, а бойові дії, тільки без зброї, а головною зброєю було слово. Ви прекрасно розумієте, який рівень напруження був на переговорах контактної групи з представниками ЛНР і ДНР. Тому що бажання в них досягти якогось консенсусу, а найголовніше - бажання досягти миру на цій бідній землі, у них не було. Контактна група повинна була разом з Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким підписати цей документ, передати його чотирьом президентам, вони мусили вийти до преси, благословити цей документ і сказати: "Хлопці, нумо далі жити дружно". Але коли ми сіли за стіл підписувати документ, Плотницький і Захарченко сказали, що вони нічого підписувати не будуть, їх не влаштовує договір", - повідомив він в інтерв'ю "Подробностям".

"Почали з того, що нібито наші військові в котлі в Дебальцевому, пропонували записати, що військові повинні здати зброю. Це була німа сцена. Четвірка мало не роз'їхалася", - додав Кучма.

Однак після перерви ситуацію вдалося виправити, і хоча бойовики вимагали багато що, в підсумковий документ контактної групи за підсумками переговорів у Мінську було внесено єдину зміну - перемир'я почалося замість 8:00 14 числа опівночі 15 числа.

"Прорив я бачу в тому, що ми посадили за стіл європейців, Путіна і Україну. І Путін узяв на себе відповідальність за ті документи, які були підписані. Одна річ - спостерігати збоку, інша річ - підписати угоду. Вона, звичайно, не досконала, звісно, нам хотілося б кращу", - додав Кучма.

Нагадаємо, переговори в Мінську тривали більш ніж 16 годин. За їхніми підсумками тристороння група підписала документ "Комплекс заходів на виконання Мінських угод", а лідери "нормандської четвірки", які засідали паралельно, усно затвердили декларацію на підтримку цього комплексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram