ГоловнаПолітика

Голова МЗС Франції розповів, чого в Мінську хотів Путін

Міністр розкрив журналістам деякі подробиці закритих переговорів

Голова МЗС Франції розповів, чого в Мінську хотів Путін
Лоран Фабиус
Фото: EPA/UPG

Найбільші суперечки на закритих переговорах про врегулювання ситуації на сході України були про два пункти домовленостей.

Про це розповів міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус в ефірі телеканалу iTele, повідомляє "Європейська правда".

"Діалог з Росією був доволі жорстким", - наголосив міністр.

Згодом він виніс цю фразу як резюме переговорів, написавши у Twitter: "Зі самого початку наше ставлення було таким: діалог і жорсткість".

"Були дві ключові проблеми на переговорах - спільний контроль за українсько-російським кордоном і особливий статус Донбасу", - заявив він.

Зокрема, він розповів, що саме було каменем спотикання в другому питанні.

"Слова (формулювання) були особливо важливі. Коли ти слухаєш українців, вони наполягають, що повинен бути тільки термін "децентралізація" (Донбасу)... Бере слово Росія - і наполягає, що повинна бути автономія", - переказав Фабіус подробиці діалогу.

"Оскільки було багато непорозумінь у визначеннях і термінології: автономія, децентралізація, - вирішили чітко розписати у виносках ключові елементи статусу", - додав він.

Як відомо, врешті-решт, за підтримки європейських перемовників в узгодженому тексті не залишилося згадок про федералізацію або ж про автономію територій, не підконтрольних Києву.

Лоран Фабіус також наголосив, що чекає на відведення важкого озброєння обома сторонами. "Відведення озброєнь - це одне з ключових досягнень Мінська", - пояснив він.

Міністр окремо прокоментував фінальний етап мінського раунду, під час якого сепаратисти відмовилися підписувати угоду, погоджену президентами.

"Ми сказали Путіну: звичайно, ми знаємо, що ви не керуєте сепаратистами, але ви маєте на них вплив. Тому використовуйте його! І він використовував", - розповів він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram