ГоловнаПраво

Чоловіки 18 до 60 років зможуть здійснювати консульські дії лише за умови наявності військово-облікових документів

Також запропоновані певні винятки з цього правила.

Чоловіки 18 до 60 років зможуть здійснювати консульські дії лише за умови наявності військово-облікових документів
Посольство України в Німеччині
Фото: facebook.com/oleksii.makeiev

Урядовий проєкт про мобілізацію пропонує відповідні зміни обмеження прав і свобод громадян та прав в умовах воєнного стану. 

Кабінет міністрів України запропонував депутатам ухвалити відповідні зміни до ст. 20 Закону "Про правовий режим воєнного стану":

  • У період дії воєнного стану громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті (виключені) з військового обліку, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.
  • Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов’язаними або резервістами, здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку встановленому Кабінетом Міністрів.

Ці норми не будуть застосовуєтися у разі:

  • оформлення посвідчення особи на повернення в Україну
  • вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства
  • вчинення нотаріальних дій з питань оформлення спадщини
  • вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном

В умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта для виїзду за кордон громадянам чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов’язаними або резервістами, здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

Кабмін запропонував Верховній Раді оновлені зміни щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram