ГоловнаПраво

НАБУ подало нове клопотання про продовження слідства щодо Коболєва (уточнено)

Обґрунтування такого рішення буде оголошено 17 квітня.

НАБУ подало нове клопотання про продовження слідства щодо Коболєва (уточнено)
Фото: Макс Требухов

12 квітня слідчий суддя ВАКС відмовив у задоволенні клопотання детектива НАБУ про продовження строків досудового розслідування щодо колишнього голови правління НАК "Нафтогаз УкраїниАндрія Коболєва.

Про це повідомляє пресслужба Вищого антикорупційного суду.

Відповідні мотиви та обґрунтування такого рішення буде оголошено судом 17 квітня.

У суді нагадують, що колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Водночас Коболєв написав у Facebook, що НАБУ вручило йому копію нового клопотання про продовження строку досудового розслідування.

"Тільки що детективи НАБУ вручили мені копію нового клопотання про продовження строку досудового розслідування в моїй справі. Яке прямо суперечить сьогоднішньому рішенню суду, яке не підлягає оскарженню. Яке цікаве трактування КПК", – сказав він.

Нагадаємо, що 8 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав російський "Газпром" виплатити НАК "Нафтогаз України" додаткові $2,56 млрд компенсації за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту. 2018 року Андрій Коболєв отримав премію в $7,9 млн (і перевів їх мамі в Америку), а комерційний директор компанії Юрій Вітренко – $6 млн премії за перемогу в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з "Газпромом" за транзитним контрактом.

Загальний обсяг премій менеджменту "Нафтогазу" в кількості 41 людини затверджено на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд дол. США) у 46,3 млн доларів. 

Державна аудиторська служба стверджувала, що Коболєву сплатили 228 млн грн премії у порушення постанови уряду. Однак "Нафтогаз" звернувся до суду з проханням визнати протиправним і скасувати цю вимогу. Коболєва звільнили з посади очільника "Нафтогазу" в 2021 році. 

Уже в січні 2023 Андрію Коболєву оголосили підозру в заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн. За даними слідства, очільник компанії в травні 2018 року нібито всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн (еквівалент 10 млн дол. США) за екстраординарні досягнення.

ВАКС як суд першої інстанції відмовив прокурорам САП у взятті Коболєва під варту, але Апеляційна палата постановила, що він має внести заставу в понад 229 млн гривень. 

7 березня в САП повідомили, що інформації про вчасне внесення ним застави в органах досудового слідства немає.

14 березня Вищий антикорупційний суд зобовʼязав ексголову "Нафтогазу" Андрія Коболєва носити електронний браслет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram