ГоловнаПраво

Ще двом колишнім топменеджерам ПриватБанку повідомили підозри

Мова йде про ексголову правління та колишню керівницю одного з підрозділів банку. 

Ще двом колишнім топменеджерам ПриватБанку повідомили підозри
Фото: НАБУ

НАБУ і САП 22 лютого повідомили про підозри трьом колишнім менеджерам ПриватБанку. Один з них - експерший заступник голови правління банку Володимир Яценко, літак з яким якого розвернули біля Львова.

Двоє інших підозрюваних - колишній голова правління ПриватБанку та екскерівниця одного з підрозділів ПАТ КБ "ПриватБанк", яка одночасно обіймала посаду першої заступниці голови правління у пов'язаній страховій компанії. Їм підозри не змогли вручити персонально, бо місцезнаходження невідоме. Про це повідомили на сайті НАБУ. 

"Слідство встановило, що підозрювані у грудні 2016 року за день до визнання ПриватБанку неплатоспроможним на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку понад 136,89 млн грн на користь страхової компанії, пов'язаної з кінцевими бенефіціарами ПриватБанку", - йдеться у повідомленні. 

На сторінці Офісу генпрокурора в Facebook зазначили, що злочинний план підозрюваних полягав у протиправному нарахуванні і виплаті додаткової винагороди - індексованої комісії у зв’язку із ростом курсу гривні до долару США на користь пов’язаної з банком юридичної особи за наявними депозитними договорама з нею. При цьому виплата такої комісії цими депозитними договорами та додатковими угодами до них не передбачалась.

"Для прикриття розтрати грошових коштів ПриватБанку троє ексвисокопосадовців вирішили надати цим банківським операціям вигляду законних, посилаючись на начебто заздалегідь прийняте і погоджене рішення кредитного комітету банку від 2014 року, насправді підроблене "заднім числом", та на рішення кредитного комітету банку від 16 грудня 2016 року, якими нібито ухвалено рішення про застосування нарахування і виплати індексованої комісії за депозитами на користь пов’язаної з банком юридичної особи", - пояснили деталі в Офісі генпрокурора. 

Ексголові правління та посадовиці банку про підозру повідомлено поштою, оскільки місцезнаходження підозрюваних не встановлено.

Головою правління ПриватБанку до націоналізації був Олександр Дубілет - його син Дмитро у 2019 році став міністром Кабміну, але пішов з посади в березні 2020. 

Олександр Дубілет
Фото: forbes.net.ua
Олександр Дубілет

Нагадаємо, що генпрокурорка Ірина Венедіктова в понеділок зранку підписала підозру одному зі співзасновників monobank Володимиру Яценку.

Пізніше того ж дня Яценко сів у Дніпрі на чартерний літак до Відня, але завдяки втручанню детективів НАБУ літак вдалося посадити в аеропорту "Бориспіль". Там Яценку повідомили про підозру за ч. 5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). 

Яценко був одним з топменеджерів ПриватБанку перед його націоналізацією, якою держава врятувала банк від банкрутства. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram