ГоловнаПраво

Новим прокурорам у справі Майдану заявили відвід

Самі прокурори заявили, що підстав для їхнього відводу немає.

Новим прокурорам у справі Майдану заявили відвід
Фото: Цензор

На засіданні Святошинського райсуду Києва з розгляду справи про розстріли на Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року представниця потерпілих Євгенія Закревська заявила відвід новопризначеним прокурорам у справі. Про це повідомив "Укрінформ".

"Заявляю відвід усій групі прокурорів, у тому числі присутнім: Шеваленку, Суботіну, Мазепиній", - уточнила Закревська.

У мотивації своєї заяви про відвід вона вказала на деталі перебігу розгляду апеляційних скарг на запобіжний захід ексберкутівцям, обвинуваченим у справі про розстріли на Інститутській.

На думку Закревської, ці прокурори "не є незалежними, є упередженими і перебувають під незаконним впливом, а тому підпадають під відвід".

Інші представники потерпілих, зокрема Віталій Титич й Олена Сторожук, а також самі постраждалі підтримали цей відвід.

Тим часом адвокат ексберкутівців Стефан Решко зазначив, що суд не має підстав розглядати цей відвід, і попросив суд відмовити в задоволенні відводу.

Інші адвокати обвинувачених також заявили, що немає підстав вважати нових прокурорів у справі упередженими, і попросили суд не задовольняти цей відвід.

Крім того, самі прокурори заявили, що підстав для їхнього відводу немає. Після цього суд пішов до нарадчої кімнати.

Також на початку судового засідання суддя Сергій Дячук зазначив, що "суду стало відомо, що обвинуваченим змінено запобіжні заходи на особисте зобов'язання" і цих обвинувачених обміняли 29 грудня.

Дячук підкреслив, що суду ця інформація відома "виключно зі ЗМІ", оскільки жодної офіційної інформації з цього приводу Святошинський районний суд "на момент заходження в приміщення не отримав".

Він запитав в адвокатів обвинувачених, якою вони володіють інформацією з цього приводу.

Адвокат Решко, звертаючись до судді Дячука, зазначив, що повідомлена інформація відповідає дійсності.

За словами адвоката, 29 грудня ексберкутівців доправили на КПВВ "Майорське", і це востаннє, коли він з ними спілкувався.

"Понад два тижні не маємо контактів з нашими підзахисними... І в нас як у захисників навіть немає повного тексту судового рішення, прийнятого 28 грудня (про зміну запобіжного заходу на особисте зобов'язання ексберкутівцям)", - заявив Решко.

Нагадаємо, 29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і так званими "ДНР" і "ЛНР". З полону бойовиків повернулися 76 українців.

У рамках обміну Україна, зокрема, передала колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Інститутській.

30 грудня адвокати цих ексберкутівців звернулися до президента Володимира Зеленського із закликом переглянути події Революції гідності і дати їм "адекватну правову оцінку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram