ГоловнаПолітика

Зеленський закликав G7 підтримати план використання доходів від заморожених активів РФ

Також глава України пропонує розробити механізм конфіскації російських активів.

Зеленський закликав G7 підтримати план використання доходів від заморожених активів РФ
Володимир Зеленський прибуває в парламент аби виступити перед Національними зборами Франції, Париж 07 червня 2024 року.
Фото: EPA/UPG

Президент України Володимир Зеленський закликав країни-члени "Великої сімки" (G7) підтримати план використання доходів від заморожених активів РФ і розробити механізм їхньої конфіскації надалі, пише Інтерфакс-Україна.

"Буде справедливим, коли саме Росія платитиме за шкоду, завдану російською війною. Я прошу вас підтримати план використання російських активів, який швидко надасть Україні 50 мільярдів доларів. Усі ви поінформовані про деталі. Це абсолютно робочий план. І це гроші, які мають спрацювати і для підтримки оборони, і для відновлення", — зазначає президент України.

"Ми маємо створити робочий механізм конфіскації заморожених активів Росії на 300 мільярдів – маємо привчати держави, які підтримують терор, що вони за це й платитимуть", — додав глава Української держави.

  • Україна просить союзників передати їй заморожені кошти Росії, але поки що є згода лише на передачу прибутків від цих коштів. При цьому йдеться про прибуток, накопичений після 15 лютого 2024, коли в країнах ЄС досягли згоди стосовно використання цих коштів на потреби України. 5 млрд євро, накопичений до цієї згоди, не передадуть.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснював, що заморожених активів у Німеччині (6,5 мільярда доларів), Австрії (1,8 мільярда доларів), Ірландії (2 мільярди доларів) і Польщі (1,13 мільярда доларів) було б достатньо, щоб допомогти відновити понад 3500 пошкоджених або зруйнованих навчальних закладів, включно з 1700 шкіл, понад 1000 дитячих садків та 586 університетів.
  • Бельгія хоче утримувати чверть суми прибутків, накопичених від заморожених активів, і залишати її для своїх податкових органів.
  • Австрія виступила проти використання російських грошей для озброєння Києва, про що говорили канцлер Німеччини Олаф Шольц і глава євродипломатії Жозеп Боррель.
  • Нещодавно ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом використати заморожені активи РФ для відбудови України.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram