ГоловнаПолітика

Боррель: дипломати все частіше обговорюють зняття обмежень на удари по Росії із західної зброї та Patriot для України

Євросоюз повністю підтримує Глобальний саміт миру щодо України.

Боррель: дипломати все частіше обговорюють зняття обмежень на удари по Росії із західної зброї та Patriot для України
Ілюстративне фото: Жозеп Боррель
Фото: EPA/UPG

Надання більше Patriot і скасування обмежень на використання західної зброї проти російських цілей на території РФ "все більше і більше обговорюється" між західними партнерами.

Про це Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив під час обговорення з главою МЗС України Дмитром Кулебою потреб України, пише Суспільне.

До засідання міністрів закордонних справ ЄС по відеозв'язку долучився очільник МЗС України Дмитро Кулеба і показав своїм колегам наслідки російських ударів по цивільним об'єктам, зокрема по торговому центру "Епіцентр" у Харкові.

Деякі зображення "досить шокували" присутніх дипломатів.

"З Кулебою ми обговорювали потреби України в продовженні самооборони, зокрема, як ви знаєте, більше систем протиповітряної оборони, зокрема, більше "Патріотів", а також зняття обмежень на використання західної зброї проти російських військових в Росії. Це все більше і більше обговорюється, і ми беремо до уваги той факт, що Україна повинна протистояти нападу, який був здійснений на її територію з території Росії", — зазначив високий представник ЄС.

Жозеп Боррель запевнив главу МЗС України у цілковитій підтримці ЄС Глобального саміту миру, організованого Швейцарією на прохання України. 

Мета саміту — надихнути майбутній мирний процес. У ЄС працюють над забезпеченням якомога ширшої участі (світових представників — ред.).

"Путін говорить про мирні переговори, але його війська починають новий наступ на Харків. Вони обстрілюють багатолюдні цивільні будівлі і намагаються зірвати майбутній мирний саміт у Швейцарії", — додав Жозеп Боррель.

  • Під час Ради міністрів закордонних справ ЄС, глава українського МЗС Дмитро Кулеба показав фото 8-річного хлопчика з Харкова, який здавав ДНК для пошуку зниклого від удару по "Епіцентру" батька. Міністр закликав швидше дати Україні додаткові засоби ППО та дозволити удари України по військових цілях на території РФ.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram