ГоловнаПолітика

Участь у Саміті миру в Швейцарії підтвердили вже понад 80 країн, – Зеленський

Зеленський звернувся до Джо Байдена та Сі Цзиньпіна щоодо участі у Саміті.

Участь у Саміті миру в Швейцарії підтвердили вже понад 80 країн, – Зеленський
Володимир Зеленський
Фото: Пресслужба Офісу президента України

У Саміті миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, свою участь підтвердили вже понад 80 країн.

Про це розповів президент України Володимир Зеленський.

"Ми маємо підтвердження участі вже більш ніж 80 держав і продовжуємо працювати з лідерами, запрошуючи на Саміт. Дякую кожному, хто дійсно допомагає миру", — зазначив він.

Зеленський звернувся до світових лідерів, які поки що осторонь глобальних зусиль із підготовки Саміту миру — до президента Сполучених Штатів та лідера Китаю.

"Ми не хочемо, щоб, так само як ці книжки, згорів Статут ООН. Сподіваюся, не хочете й ви. Будь ласка, проявіть ваше лідерство в наближенні миру - дійсно миру, а не паузи між ударами. Зусилля світової більшості — це найкраща гарантія виконання зобов’язань. Будь ласка, підтримайте Саміт миру своїм персональним лідерством та участю", — продовжив Зеленський.

"Росією керують люди, які хочуть зробити нормою спалювати життя, руйнувати міста й села, розділяти народи та стирати національні кордони війною. Немає нації, яка здатна зупинити таку війну лише своїми зусиллями. Потрібна участь лідерів світу", — впевнений Зеленський.

Президент України зазначив, що Україна має найбільший у світі досвід обману з боку Росії на переговорах, обману, який, зокрема, був прикриттям Росії для підготовки цієї війни. "І саме тому потрібні глобальні зусилля - Саміт миру за участю лідерів, яких Росії не обманути".

Саміт миру у Швейцарії: основне

  • Президент України Володимир Зеленський повідомив, що згідно з домовленостями із президенткою Швейцарії Віолою Амхерд перший Саміт миру відбудеться 15–16 червня в Бюргенштоці, поблизу міста Люцерн у Швейцарії.
  • У лютому цього року глава ОПУ Андрій Єрмак заявив, що на перший Глобальний саміт миру Росію не запрошуватимуть. А от на другий саміт, вважає Єрмак, росіян можна покликати.
  • Президент Зеленський говорив, що на саміті Україна розраховує на створення плану, після чого технічно країни працюватимуть щодо кожної з криз, утворених війною, та підготують документ подібно до того, як це було з зерновою ініціативою. "Це не значить, що Росія прийме цей документ. Ніхто не може гарантувати, хто там буде з їх боку, ми не знаємо. Але ми говоримо, що цей документ буде представлений перемовниками російській стороні. І ми будемо готові до другого саміту до відповідних дипломатичних кроків", – наголосив він, зазначивши, що Україні потрібен справедливий мир.
  • Українська формула миру включає десять пунктів, зокрема – відновлення територіальної цілісності до кордонів 1991.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram