ГоловнаПолітика

У Києві стартував Другий міжнародний саміт міст і регіонів. Серед спікерів – Зеленський і Мецола

Президентка Європарламенту пообіцяла допомогу в відновленні України. 

У Києві стартував Другий міжнародний саміт міст і регіонів. Серед спікерів – Зеленський і Мецола
Другий міжнародний саміт міст і регіонів
Фото: скріншот

У Києві 9 травня, в День Європи, стартував Другий міжнародний саміт міст і регіонів. Серед спікерів заходу – президентка Європарламенту Роберта Мецола.

Саміт відкрив президент Володимир Зеленський. У промові він говорив про європейське майбутнє для України та необхідність згуртуватися, щоб перемогти Росію. 

Президент України вважає, що Європа змінилася докорінно: континент, який раніше був джерелом конфліктів і протиріч, став опорою мирного співжиття націй.

"Саме це є результатом європейської єдності, верховенства права", – сказав він.

Тому важливо усвідомлювати прогрес, через який пройшов континент. Однак війна Росії в Україні спрямована проти всього європейського проєкту, додав Зеленський. Він порівняв агресію Росії з агресією нацистської Німеччини. 

Зеленський додав, що уже в червні повинен розпочатися процес перемовин про вступ України до ЄС. Він попросив і надалі нарощувати співпрацю в Європі.

Президентка Європарламенту під час виступу сказала, що український шлях до ЄС багато в чому унікальний, оскільки треба враховувати необхідність відбудови інфраструктури і економіки.

"Ми повернемося і відбудуємо разом, бо Україна – то Європа, а Європа – то Україна", – сказала вона. 

9 травня 1950 року підписали Декларацію Шумана, а потім міністр закордонних справ Франції Робер Шуман оголосив про створення Європейського об’єднання вугілля та сталі, яке згодом перетворилося у Євросоюз.

Перший Міжнародний саміт міст і регіонів відбувся навесні 2023.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram