ГоловнаПолітика

Зеленський поспілкувався телефоном із президентками Молдови та Грузії

Також президент України поспілкувався із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Зеленський поспілкувався телефоном із президентками Молдови та Грузії
Фото: Пресслужба Офісу президента України

14 грудня, відбулась телефонна розмова президента України Володимира Зеленського з президенткою Молдови Маєю Санду

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

“Привітали одне одного із сьогоднішнім рішенням Європейської ради. Це наша спільна перемога! Рухаємося до ЄС разом!” – написав Зеленський.

Крім того, президент України поспілкувався із президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі.

“Привітав її та грузинський народ із важливим рішенням щодо надання Грузії статусу кандидата на членство в ЄС. Отримав привітання у зв’язку з рішенням щодо України. Місце Грузії – у нашому спільному європейському домі”, – наголосив президент України.

Також голова держави подякував президенту Європейської ради Шарлю Мішелю за лідерство, його зусилля й віру в Україну.

  • 14 грудня лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою.

  • За словами єврокомісара Йоганнеса Хана, лідери Євросоюзу під час саміту мають досягнути угоди про виділення Україні допомоги в розмірі 50 мільярдів євро. Євросоюз хоче переглянути свій бюджет до 2027 року, додавши 33 мільярди євро у вигляді кредитів та 17 мільярдів у вигляді грантів для Києва, щоб Україна, яка бореться із російським вторгненням, мала впевненість у фінансуванні для підтримки роботи держави.

  • Під час саміту прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову наполягав на тому, що Україна не виконала умови, необхідні для початку переговорів про членство в ЄС.

  • Під час ухвалення рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС прем'єр Угорщини Орбан залишив зал. Згодом на сторінці Орбана у фейсбуці з'явилося відео, у якому він повторив свою позицію про те, що Україна не готова розпочати переговори щодо вступу до ЄС.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram