ГоловнаПолітика

Держсекретар США Блінкен відвідає Україну 5-6 травня (оновлено)

Новий глава Держдепу вперше летить в Україну в цьому статусі.

Держсекретар США Блінкен відвідає Україну 5-6 травня (оновлено)
Ентоні Блінкен
Фото: EPA/UPG

Державний секретар США Ентоні Блінкен вперше відвідає Україну наступного тижня.

Цю інформацію він підтвердив у програмі "60 хвилин" на телеканалі CBS, передає DW.

Блінкен відвідає Україну після того, як Росія стягнула велику кількість своїх військ і техніки біля кордонів з Україною та в незаконно анексованому нею Криму, а потім оголосила про їх відведення.

"На кордоні з Україною накопичено більше сил, ніж будь-коли з 2014 року, коли Росія фактично вторглася", - сказав Блінкен в інтерв'ю CBS.

Говорячи про наміри президента РФ Володимира Путіна, Блінкен зауважив: "Я не можу сказати вам, що ми знаємо про наміри пана Путіна. Є безліч речей, які він міг би зробити або вирішити не робити".

Він додав, що "те, що ми бачили протягом останніх кількох днів, очевидно, є рішенням відтягнути частину цих сил, і ми бачили, як деякі з них фактично починають відступати".

Оновлення. На сайті Державного департаменту США в п'ятницю з'явилося повідомлення з датами візиту Блінкена в Україну.

Він буде в Києві 5-6 травня

В програмі візиту - зустріч з президентом Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, іншими чиновниками, а також представниками громадянського суспільства.

Мета приїзду Блінкена - висловлення підтримки суверенітету та територіальної цілісності України на фоні агресії Російської Федерації.

Він також планує закликати до продовження інституційних реформ в Україні, зокрема в сфері боротьби з корупцією. У США вважають їх ключовими для забезпечення демократичних інституцій України, економічного процвітання та євроатлантичного майбутнього. 

Раніше телеканал CNN повідомляв, що адміністрація президента США готується у травні направити держсекретаря Ентоні Блінкена в Україну. За даними телеканалу, цей візит може зняти занепокоєння України щодо потенційної зустрічі президента США Джо Байдена та його російського колеги Володимира Путіна влітку.

Зазначалося також, що візит Блінкена стане однією з можливостей обговорити потенційну зустріч Джо Байдена та Володимира Зеленського, поки президент США перебуватиме в Європі цього літа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram