ГоловнаПолітика

Зеленський увів у дію рішення РНБО про подвійне громадянство

Рішення було ухвалене на засіданні 26 лютого.

Зеленський увів у дію рішення РНБО про подвійне громадянство
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав Указ № 85/2021, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони "Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства".

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Згідно з цим рішенням РНБО, Кабінет Міністрів разом із Центральною виборчою комісією та Службою безпеки України повинні у двомісячний строк провести інвентаризацію та проаналізувати законодавство України щодо питань, пов’язаних з подвійним (множинним) громадянством.

Зокрема, необхідно встановити наявність чи відсутність правової визначеності заборони громадянам України, які мають громадянство (або підданство) іноземної держави, займати певні державні та політичні посади або виконувати функції держави або місцевого самоврядування.

"За результатами такого аналізу уряд має у шестимісячний строк внести на розгляд Верховної Ради проєкти законів, які б передбачали заборону громадянам України, які мають громадянство (підданство) іноземної держави або подали документи (проходять процедуру) для набуття іноземного громадянства, претендувати на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; претендувати на зайняття керівних посад на стратегічних об’єктах державної власності; мати допуск до державної таємниці; бути членом виборчої комісії, офіційним спостерігачем або проводити передвиборчу агітацію на загальнодержавних і місцевих виборах; бути членом політичної партії", - сказано в повідомленні.

Також необхідно розробити та подати на розгляд парламенту порядок підтвердження відмови та виходу з громадянства (підданства) іноземної держави для громадян України, які претендують на вищезгадані позиції.

Крім того, на законодавчому рівні має бути передбачений порядок подання громадянами України декларацій про набуття іноземного громадянства. Для жителів тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму цей порядок буде вводитися в дію лише після відновлення територіальної цілісності України.

За подання недостовірних відомостей у деклараціях про відсутність іноземного громадянства має бути встановлена відповідальність.

Також, згідно з рішенням РНБО, уряд повинен розпочати міждержавний діалог щодо укладення двосторонніх угод із заінтересованими державами, крім держави-агресора, спрямованих на врегулювання проблемних питань, пов’язаних із подвійним (множинним) громадянством.

Нагадаємо, у травні Верховна Рада відклала розгляд законопроєкту, який дозволяє подвійне громадянство.

Офіційно подвійне громадянство в Україні заборонено, але де-факто паспорти іноземних держав мають десятки тисяч українців.

Голова українського МЗС Дмитро Кулеба виступив за подвійне громадянство українців, але не з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram