ГоловнаПолітика

НАЗК зупинило державне фінансування партії "Слуга народу" (оновлено)

Ознаки правопорушень було виявлено у звітах 11 партій.

НАЗК зупинило державне фінансування партії "Слуга народу" (оновлено)
Олександр Новіков
Фото: nazk.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції встановило ознаки порушення порядку подання фінансового звіту партії про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру у звітах 11 політичних партій.

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Відповідальність за таке порушення передбачена за ст.212–21 Кодексу про адміністративні правопорушення.

"У зв’язку з цим складаються та направляються до суду адміністративні протоколи щодо керівників таких партій: «Рух нових сил Михайла Саакашвілі»; «ВО «Свобода»; «Слуга народу»; «Блок Вілкула «Українська перспектива»; «Важливий кожен»; «ВАРТА»; «Соціал-патріотична асамблея слов’ян»; «Нова демократія»; «Громадська сила»; «Команда Андрія Балоги»; «Конгрес українських націоналістів»", - йдеться у повідомленні НАЗК.

Також у звіті партії "Блок Вілкула «Українська перспектива»" встановлено порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії (ст. 212–15 КУпАП).

Крім того, НАЗК виявило ознаки кримінальних правопорушень у звітах трьох партій: "Конгрес українських націоналістів" - ст. 159–1, ст. 175 Кримінального кодексу; "Блок Вілкула «Українська перспектива»" - ст. 159–1 КК; "Слуга народу" - ст. 159–1, ч. 5 ст. 366 та ч. 5 ст. 191 КК.

Відповідні матеріали НАЗК направляє до Національної поліції.

"У зв’язку із виявленими порушеннями наказом голови НАЗК Олександра Новікова зупинено державне фінансування партії «Слуга народу». Ознайомитися з висновками можна за посиланням", - повідомили у НАЗК.

Оновлено. Наразі у "Слузі народу" вивчають повідомлення НАЗК про зупинку державного фінансування, повідомив "Радіо Свобода" керівник партії і перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко.

"Ми розбираємося зараз. Хочемо почитати, що вони кажуть нам, і будемо тоді реагувати. Треба зрозуміти, як це працює: є зупинка, є скасування. Скасування – це якщо партія не надала пояснень, не виправила ситуацію, тоді на наступний квартал вони можуть скасувати. А наразі вони пишуть, що призупинено процес фінансування", - сказав Корнієнко.

Він зазначив, що зараз політсила вже отримала виділені державні кошти на перший квартал поточного року, тому рішення НАЗК може стосуватися другого кварталу.

Корнієнко також наголосив, що "Слуга народу" планує усунути всі порушення, вказані НАЗК.

Нагадаємо, 15 лютого НАЗК викликало 12 осіб (керівників партій та розпорядників трьох виборчих фондів) для надання пояснень щодо звітності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram