ГоловнаПолітика

Ексголові ДПС Верланову повідомлено про підозру (оновлено)

Його підозрюють у зловживанні владою.

Ексголові ДПС Верланову повідомлено про підозру (оновлено)
Глава ГНС Сергей Верланов
Фото: ГНС

Колишньому голові Державної податкової служби України Сергію Верланову повідомлено про підозру у зловживанні владою та службовим становищем, в результаті чого бюджет недоотримав 2 млрд гривень.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній голова ДПС незаконно скасував податкове повідомлення-рішення на суму 2 млрд 246 млн гривень. Цим документом Офісом великих платників податків ДПС України було донараховано рентну плату за користування надрами одному з найбільших металургійних комбінатів країни. Таким чином, бюджет України недоотримав зазначену суму несплачених податків", - йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування здійснювалося за процесуального керівництва прокурорів Офісу генпрокурора слідчими Головного слідчого управління Служби безпеки.

Оновлено. Сергій Верланов у своєму Facebook уточнив, що такий крок прокуратури пов'язаний зі справою металургійного комбінату "АрселорМіттал". Підозру він розцінює як "завідомо необгрунтовану та політично вмотивовану". 

"Дізнався про це, як завжди, з новин. Генпрокуратура, яка повинна стояти на сторожі законності, виконує замовлення політиків. Звинувачення щодо мене є абсолютно безпідставними і є черговим зразком юридичного трешу, що я незабаром доведу. Буду захищати себе та ті реформи, заради яких я прийшов на державну службу", - зазначив він.

Нагадаємо, у травні СБУ заявила, що підозрює колишнє керівництво ДПС у створенні механізму незаконного формування податкового кредиту "на мільярди гривень". У рамках цієї справи відбулися близько 100 обшуків у різних регіонах України за місцями роботи та проживання можливих фігурантів, зокрема і в колишнього голови ДПС Сергія Верланова та керівників територіальних управлінь відомства.

Після обшуків Верланов розповів, що співробітники Служби безпеки вивчили документи з електронних носіїв і нічого не вилучили.

Верланов виграв конкурс на посаду глави Податкової навесні 2019 року. До цього він працював заступником міністра фінансів, обіймав посаду партнера в юридичній фірмі Sayenko Kharenko, був співголовою юридичного правового комітету Американської торгової палати в Україні, юристом у PwC.

24 квітня 2020 року Кабінет міністрів звільнив Верланова після того, як міністр фінансів Ігор Уманський звинуватив Податкову службу в "скручуванні" ПДВ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram